1 2 3 4 5

Вести11. јул – Светски дан становништва

На иницијативу Управног већа Уједињених нација од 1989. године Светски дан становништва обележава се 11. јула.

Светска популација тренутно износи 7,8 милијарди људи према последњим проценама Уједињених нација. Очекује се да ће се светска популација у наредних 30 година повећати за две милијарде људи, са 7,8 на 9,7 милијарди у 2050.години. Ово је праћено све већом урбанизацијом и убрзаном миграцијом. 2007.година је била прва година у којој је више људи живело у урбаним регионима него у руралним. До 2050. године процењује се да ће 66% светске популације живети у градовима. Ови трендови имаће далекосежне последице за наредне генерације. У последње време уочавају се промене у броју деце као и дужини трајања људског живота.

Требало је неколико хиљада година како би светска популација дошла до броје од 1 милијарде, да би последњих 200 година драстично пораста светска популација. Данас износи 7.7 милијарди, и очекује се да ће порасти 8.5 милијарди до 2030.године.

Седамдесетих година прошлог века, свака жена је у просеку имала 4.5 деце, да би 2015. тај просек у свету пао испод 2.5. У међувремену просечан животни век људи је порастао, са 64.6 почетком деветесетих година до 72.6 у 2019.години.

Тема овогодишњег Светског дана становништва носи назив: ,,Стављање паузе на КОВИД 19 и како сачувати здравље”. Додатни циљ је да се осветли и проблематизује питање женског здравља, али и његове угрожености током трајања пандемије, с посебним освртом на угроженост трудница, али и забрињавајућу економску ситуацију која има утицај на здравствену заштиту жена.

Текст на основу извора уредио др Милош Свирчев, Општа болница Панчево, Интерно одељење

Извор:https://www.un.org/en/observances/world-population-day