1 2 3 4 5

Вести11. септембар - Светски дан прве помоћи

Светски дан прве помоћи има за циљ подизање свести о томе како прва помоћ може спречити повреде и спасити животе у свакодневним и кризним ситуацијама, као и промовисање приступачности прве помоћи. Светски дан прве помоћи глобално се обележава сваке друге суботе у септембру.

Основала га је Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (IFRC) 2000. године и од тада се слави сваке године. Ове године се Светски дан прве помоћи обележава 11. септембра са темом ,,Прва помоћ у дигиталном свету''. Ове године се истиче како прва помоћ проналази своје место у свету дигиталних технологија. Како се поруке и знања из прве помоћи могу обликовати и прилагодити потребама корисника у дигиталном окружењу.

Без обзира на године, поседовање вештина и знања прве помоћи помаже у стварању здравијих и сигурнијих заједница. Деца, одрасли и старије особе треба да имају квалитетно образовање из прве помоћи. Доживотна посвећеност учењу и пружању прве помоћи је оно што нас чини отпорнијима.

Израз „прва помоћ“ односи се на помоћ која се пружа свакоме ко претрпи изненадну повреду или болест. Главни циљеви пружања прве помоћи су очување живота и пречавање погоршања стања. Не пружа је увек медицинско особље. У хитним ситуацијама, обични људи често морају да пруже прву помоћ како би спасили нечији живот. Прва помоћ не захтева нужно предзнање и може укључивати импровизацију.

Међутим, ако особа која пружа прву помоћ не зна шта ради, могла би да нанесе штету место да помогне. Зато IFRC охрабрује људе да прођу основну обуку из прве помоћи или се барем образују користећи доступне доступне поуздане изворе. Прву помоћ можете научити за кратак временски период, а то није велика инвестиција када је у питању спашавање живота и за њу се може обучити било ко, без обзира на образовање.

Деца и млади су носиоци наше будућности, а брижљивим улагањем у њихово образовање и васпитање доприносимо да та будућност буде хуманија. Обука из области прве помоћи ја јако битна за целокупно становништо. Тренутак правовременог реаговања и пружања адекватне и правилне прве помоћи је од непроцењиве вредности. Знања и вештине могу се могу употребити у разним ситуацијама на путу, на улици, у домаћинству, на спортским теренима, итд. уколико то буде било потребно. Црвени крст Србије је један од важних чинилаца, у нашој земљи, обуке овладавања вештина прве помоћи.

Буди спреман/на, пријави се за едукацију прве помоћи!

На основу извора текст уредио др Алекса Милић, одељење неурологије, Општа болница Панчево

Извор:

www.globalfirstaidcentre.org

www.ckkg.org.rs

www zjz.org.rs