1 2 3 4 5

Вести11. септембар – Светски дан прве помоћи

Светски дан прве помоћи се одржава од 2000.године сваке друге суботе у септембру. Организују га Црвени крст и Црвени полумесец да би се подигла свест о томе да прва помоћ може спасити живот људи.

Прва помоћ је хитан третман који се пружа угроженој особи пре него што дође стручна помоћ. Када се спасава живот, прва помоћ је необично важна .

У свакодневним ситуацијама, прва помоћ може бити проста као нпр. помоћ при посекотини кухињским ножем. Али у кризним ситуацијама, прва помоћ може бити од животне важности, као на пример у природним непогодама или ратним зонама. Где год да сте у свету, прва помоћ је есенцијална, што овај дан заиста чини глобално значајним.

Иако је спасавање живота увек било битно, зачетак прве помоћи као такве почиње пре 160 година. У бици код Солферина у северној Италији, Анри Динан, млади бизнисмен и филантроп из Женеве, био је лични сведок катастрофалне патње и страдања у модерном рату. Окружен са око 40.000 рањних, без медицинске помоћи, у тим тренуцима му се јавила идеја о хуманитарној помоћи, и створен је Црвени крст.

Фантастичан начин да се прослави дан прве помоћи је да децу научимо основним медицинским захватима кроз серију интерактивних активности. Годишње, више од 14 милиона људи широм света научи како да пружа прву помоћ у оквиру организације Црвеног крста .

Текст на основу извора уредиo др Милан Врбљанац

Извори :

https://www.indiatoday.in/information/story/world-first-aid-day-2020-history-importance-objective-and-all-you-need-to-know-1719426-2020-09-07

https://www.twinkl.com/event/world-first-aid-day-2020