1 2 3 4 5

Вести14. март - Светски дан бубрега

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења Фондације за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се у марту месецу. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве.

Ове године се Светски дан бубрега обележава под слоганом ,,Премостимо јаз у знању о болестима бубрега, ради боље неге и лечења'', има за циљ подизање свести о растућем оптерећењу бубрежним болестима широм света и промовисање здравља становништва кроз осигурање универзалног, одрживог и равноправног приступа висококвалитетној здравственој заштити и смањење неједнакости у здрављу међу различитим социјално-економском групама становништва. Кампања 2022. наглашава важност о информисаности о болестима бубрега ради превенције обољења и раног откривања болести ради ефикаснијег лечења, као и бољу негу пацијената са бубрежним обољењима.

Главна бубрежна функција је излучивање токсичних продуката метаболизма и вишка течности из организма. Болести бубрега чине велику групу обољења различитог узрока, тока, клиничке слике и прогнозе. Ова обољења најчешће су изазвана инфекцијама, метаболичким поремећајима, токсинима и другим узроцима, а манифестују се као упале бубрега (гломерулонефритис, пијелонефритис, нефротско синдром) и акутна, односно хронична смањења функција бубрега (бубрежна инсуфицијенција).

Хронична болест бубрега (ХББ) је честа али и опасна болест, која се може завршити смртним исходом уколико се не лечи. Један од десет одраслих становника света живи са овом болешћу. Смртност повезана са болестима бубрега расте из године у годину и предвиђа се да ће постати 5. водећи узрок смрти до 2040. године. У нашој земљи су се 2020. године, изабраним лекарима у домовима здравља, јавиле 33.072 особе због обољења бубрега. У Београду је исте године регистровано 358 новооболелих становника, а 389 лица је умрло од хроничне бубрежне инсуфицијенције, од тога 210 особа мушког и 179 особа женског пола.Зато, овом приликом , за Светски дан бубрега, позивају се све особе широм света које живе са овом болешћу, да повећају знање о начину очувања здравља бубрега, да се информишу о свом здравственом стању и циљевима лечења. Поред тога, позивају се научници, стручњаци, здравствени радници, пацијенти, администратори, стручњаци за здравствену политику, владини званичници, нефролошке организације и фондације, да узму учешће у креирању одговарајуће здравствене политике која би обезбедила боље здравље пацијената са бубрежним обољењима и самим тим смањила оптерећење буџета предвиђеног за здравствену заштиту.

Стога, било би неопходно:

- Подстицати грађанство да усвоји начела правилне исхране и здравог стила живота што подразумева вежбање (физичку активност), адекватну хигијену спавања, контролу дувана, приступ здравој води, превенцију климатских промена ради одржавања доброг здравља бубрега, дужег очувања функције бубрега код оболелих и повећања опште свести о значају здравља бубрега за очување општег здравља, а самим тим и живота појединца. - Проширити едукацију бубрежних пацијената (укључујући практичне савете о исхрани и начину живота) како би се оснажили заједно са њиховим партнерима у нези.

- Дати могућност пацијентима и неговатељима да процене, разумеју и користе здравствене информације у вези са хроничном болешћу бубрега.

- Захтевати од пружалаца здравствених услуга и организација пацијената за борбу против ове болести, да обезбеде квалитетне информације у вези са ХББ које би биле усклађене за различите нивое здравствене писмености.

- Охрабрити и подржати лекаре у примарној здравственој заштити да унапреде знање у циљу побољшања препознавања ризика, уочавања раних симптома болести и контроле здравственог стања пацијената са ХББ.

- Интегрисати превенцију хроничне болести бубрега и губитка функције бубрега у националне програме за незаразне болести који су од суштинског значаја за побољшање раног откривања и праћења лечења и неге бубрега на државном нивоу. - Информисати доносиоце одлука о утицају болести бубрега и отказивања бубрега на здравље становништва, последичном оптерећењу буџета и система здравствене заштите, како би се подстакло усвајање политика и алокација ресурса који се баве глобалним оптерећењем болестима бубрега, и тиме обезбедио бољи квалитет живота особа које живе са болестима бубрега и чланова њихових породица.

Текст на основу извора уредила др Катарина Милић, одељење Интерне медицине

Извор:

- www.izjzkg.rs

- www.zdravlje.org.rs

- https://www.worldkidneyday.org/2022-campaign/