1 2 3 4 5

Вести14. октобар – Светски дан вида

Оштрина вида је способност ока да у спољњем свету разликује одвојене објекте посматрања. Што су посматрани објекти међусобно ближи, а могу се разликовати и што је видни угао сваког од њих мањи, оштрина вида је боља.

За очување оштрине вида најбитнији анатомски и функционални развој видног апарата-ока и очног нерва. Различите болести и стања утичу на оштрину вида као што су: диjабетесна ретинопатија, сенилна дегенерација жуте мрље, глауком, катаракта и многи други.

Глауком је најчешћи узрок превентабилног слепила. У популацији старијој од 40 година, глауком се јавља у 1-2% становника. На основу великих студија утврђено је да се у развијеним земљама тек сваки други болесник открива и лечи, што се може рећи и код нас. У свету од глаукома болује око 66.8 милиона људи, 6.7 милиона су слепи на оба ока. У Србији од глаукома болује око 40-50 000 људи. Поред глаукома, у великој мери на смањење оштрине вида утиче и замућење сочива- катаракта, нарочито у неразвијеним земљама.

Катаракта се најчешће јавља у старијој популацији, изнад 65 година, тзв. cенилна катаракта, мада се може наћи и код младих, када је често повезана са другим обољењима- медикаментозна, ендокринолошка (дијабетесна), као и на рођењу- конгенитална катаракта. И сенилна дегенерација жуте мрље узрокује велики губитак вида у развијеним земљама. Приближноо 10% старијих од 40 година има неки знак ове болести у САД, док је слепило нађено у 1.7% особа изнад 50 година, и чак 18% код оних прекo 85 година живота.

Такође, једна од главних системских болести које утичу на вид је дијабетес. Лоша регулација и метаболичка контрола узрокује озбиљне промене на очном дну, које уколико се не зауставе доводе до тешког оштећења вида. Зато је веома важан мултидисциплинарни приступ пацијенту, редовне контроле, како ендокринолошке, висина HbA1C, као главни показатељ контроле болести, тако и офталмолошке за људе на инсулинској терапији два пута годишње.

На крају, поред општег здравља, за очување оштрине вида потребно је и очување органа вида- ока, ретине и очног нерва. Зато је јако важно да радимо како на лечењу, тако и на превенцији офталмолошких болести, што се свакако постиже редовним офталмолошким прегледима у договору са вашим офталмологом.

Текст уредила др Јелена Оровић, Одељење офталмологије, Општа Болница Панчево

Литература:

Офталмологија- уджбеник за студенте медицине ( профдрС.Голубовић и проф др М.Јовановић)

Клиничка офталмологија- Јаck J.Kanski

Испитивање видних функција- Никола Смиљанић