1 2 3 4 5

Вести1.ДЕЦЕМБАР-СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-а

Сваке године 1. децембра, обележава се Светски дан борбе против сиде и то је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.

Овогодишња национална кампања за 1. децембар има слоган: ,,ТЕСТИРАЈ СЕ НА ХИВ, ЈЕР ЈЕ ВАЖНО ДА ЗНАШ“.

Светски дан борбе против сиде први пут је обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом.

Иако је светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.

Активности које прате обележавање 1. децембра у Србији се спроводе у сарадњи са Министарством здравља, Институтима и Заводима за јавно здравље, Министарством омладине и спорта-канцеларијама за младе, Унијом организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ-ом, Домовима здравља, Црвеним крстом Србије, школама и медијима.

У Републици Србији према подацима Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут“ од 1985. до краја јуна 2017. године, регистровано је 3555 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих је 1867 особа оболело од АИДС-а, док је 1211 ХИВ позитивних особа умрло (1100 од АИДС-а), тако да су крајем јуна 2017. године 2344 особе живеле са ХИВ-ом у Србији.

У Јужнобанатском округу, према подацима Завода за јавно здравље Панчево (од 1986. године до данас) 105 особа је сазнало да живи са ХИВ-ом, оболеле су 44 особе а 24 особе умрле су од АИДС-а.

Како можете подржати борбу против сиде?

-Подизањем свести људи о ХИВ-у у свом окружењу;

-Ношењем црвене трачице и предлагање другим људим да учине исто;

-Тако што ћете заштитити себе (ово је примарни и најважнији начин да се заустави ширење ХИВ-а).

Црвена трачица је међународни симбол који одражава свест о постојању СИДЕ/ХИВ-а. Она је прва трачица која је постала симбол и касније инспирисала разне верзије као што је, на пример, роза трачица за борбу против рака дојке. Одабрана је црвена боја јер је јарка и уочљива, симболизује страст, срце и љубав и у облику је који је лако направити.

Порука коју шаљемо је иста - подршка и разумевање за људе који живе са ХИВ-ом или сидом и брига и посвећеност у борби против ХИВ/АИДС-а.

Сви заинтересовани суграђани од 27.11. - 01.12.2017. могу доћи на саветовање и тестирање у Завод за јавно Здравље Панчево, ул. Вука Караџића 8 (бивша Железничка амбуланта) од 10-12 часова (бр. тел. 310-466). Тестирање на ХИВ је анонимно, не заказује се се, бесплатно је, није потребан упут, обавезно НЕ доручковати.

Текст на основу извора уредила: Андријана Стојменовић, медицинска сестра

Извори:

-http://www.zjzpa.org.rs/01-decembar-svetski-dan-borbe-protiv-hiva/

-https://www.portalmladi.com/1-decembar-svetski-dan-borbe-protiv-side/

-http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/teme/teme.97.html:tema-69-Svetski-dan-borbe-protiv-side