1 2 3 4 5

Вести20. октобар - Светски дан борбе против остеопорозе

Светски дан борбе против остеопорозе који се обележава 20. октобра сваке године је кампања посвећена подизању свести о превенцији, дијагностици и лечењу остеопорозе и сродних мишићно-коштаних обољења. Циљ је ствити здравље костију и превенцију прелома на глобалну здравствену агенду и допрети до здравствених радника, медија, креатора политике, пацијената и шире јавности. Годишња кампања је јединствена прилика када се појединци и организације широм света уједине како би ставили у центар пажње болест. Мото кампање је: ,,Предузмите мере за здравље костију (Take action for bone health)".

Остеопороза је болест која се манифестује смањењем густине костију, због чега оне постају порозне. Смањује се количина калцијума који нормално осигурава чврстину кости и коштаног ткива, које омогућава потпорни функцију костима. Такве крхке и порозне кости појачано су осетљиве на различите физичке стресове (ударце, падове). Остеопороза је један од главних узрока озбиљних инвалидитета старијих људи. Проблем код ове болести је то што протиче најчешће без симптома до тренутка када настају најтеже последице, односно фрактуре. Смањење коштане густине је ораћено и увећаним ризиком за настанак прелома, често након минималних траума.

Постије два различита типа остеопороза:

Тип 1 или постменопаузална остеопороза;

Тип 2 или сенилна (старачка) остеопороза

Постменопаузална остеопороза се јавља код жена након менопаузе (последње менструације). Сенилна остеопороза се јавља у оба пола након 70. године, презентује се поглавито преломима кука и узрокована је старењем.

Фактори ризика за настанак остеопорозе су:

-Рана природна или хуруршка менопауза (пре 45. године живота), период аменореје ван трудноће;

-Примена терапије кортикостероидима током 3 месеца и више;

-Породична анамнеза остеопорозе, чак до 80% утицаја;

Додатни предиспонирајући фактори:

-Ниска телесна маса, БМИ испод 19кг/м2

-Болести јетре, алкохолизам

-Болести штитасте жлезде

-Слаба абсорпција нутритијената, нпр. услед болести црева

-Хипогонадизам

-Примарни хиперпаратиреоидизам

-Реуматоидни артритис

-Хринична бубрежна слабост

Дијагностика се углавном састоји од радиолошких метода. Обичном радиограмођ кичђе се приказује порозност кости у већ узнапредоваломмстепени, када је БМД смањен за око 30%. Златни стандар је ,,DEXA'' која мери пролазност рентгенских зрака кроз кости, из које се израчунава минерална густина.

Лечење остеопорозе се почиње суплементацијом Д витамином , евентуално калцијумом. Уколико је потребно и циљано медикаментозно лечење код нас су нараспрострањенији и најдоступнији бисфосфонати. У случају недовољној одговора, тј. прелома и поред примене бисфосфоната, уз одобрење терцијарног центра се препоручује паратхормон у малим, свакодневним дозама путем поткожне инјекције.Превенција остеопорозе се заснива на редовној физичкој активности, исхраном (храна богата вит. Д, калцијумом и протеинима), безбедно излагање Сунцу, контрола телесне масе, као и код фактора ризика (код ранијих прелома) редовна контрола код лекара. Остеопороза је чешћа него што мислимо. Благовременим откривањем и лечењем уз мере превенције спречавамо настанак прелома, тиме се смањује и настанак инвалидитета.

Сачувајмо здраве кости да бисмо здраво корачали кроз живот!

Текст на основу извора уредио др Алекса Милић, одељење за пријем и збрињавање ургентних стања.

Извор:

-radonnb.co.rs

-zjzs.org.rs

-www.stetoskop.info

--https://www.worldosteoporosisday.org