1 2 3 4 5

Вести14. март – Светски дан бубрега

„Здравље бубрега, за све, свуда“

850 милиона људи широм света болује од различитих обољења бубрега. Хронична бубрежна болест је узрочник око 2.4 милиона смртних случајева широм света, и сада је шеста болест по стопи пораста у свету.

Акутна бубрежна повреда , значајан узрочних хроничних бубрежних обољења, има инциденцу од 13 милиона случајева годишње на светском нивоу . 85% ових повреда се деси у државама са ниским и средњим примањима. Око 2 милиона људи умре годишње од акутних повреда бубрега.

Такође, акутна и хронична бубрежна обољења доприносе повећаном морбидитету и морталитету код других болести, као што су кардиоваскуларне болести, дијабетес, хипертензија, гојазност, као и код инфективних болести, СИДА, маларија, туберкулоза, хепатитис.

И поред повећања бубрежних болести широм света, неједнакости у друштву и даље доста доприносе њиховом настајању. Хроничне и акутне бубрежне болести често настају као последица лоших социјалних околности, места где људи живе, раде, због мањка образовања, загађења животне средине.

Трансплантација бубрега се сматра најефикаснијим и најисплативијим начином лечења хроничних бубрежних болести. Али, има високу цену у смислу обезбеђивања инфраструктуре , и захтева јако специјализоване тимове, доступност органа и не може се постићи без хемодијализне подршке . Физичке и легалне инфрастуктурне потребе, као и културолошке предрасуде везане за донирање органа представљају баријере у многим државама, чинећи тако да је хемодијализа једина опција лечења терминалних бубрежних обољења.

Национална политика о лечењу незаразних болести постоји у многим земљама, али специфичне уредбе усмере ка скринигу, превенцији и лечењу бубрежних болести у главном не постоје.

Ове године на светски дан бубрега, тражимо да се повећа свест о тежини и броју бубрежних пацијената, и да се донесу стратегије у превенцији и лечењу бубрежних болести.

Коначни циљ је постизање универзалног, одрживог и једнаког приступа основној здравственој заштити свим људима. Конректно, да би се побољшало бубрежно здравље људи, тражимо следеће:

-Промоција здравих начина живота, приступ чистој води, физичко вежбање, здрава исхрана, престанак пушења. Многе бубрежне болести се могу превенирати или одложити на овакав начин.

-Да се уведе скриниг на бубрежна обољења на нивоу примарне здравствене заштите (анализе крви и мокраће).

-Обезбедити основну здравствену негу бубрежним пацијентима.

-Донешење нових државних уредби у смислу побољшања нивоа здравствене заштите у популацији .

Текст уредио др Милан Врбљанац

Извор:

https://www.worldkidneyday.org/2019-campaign/2019-wkd-theme/