1 2 3 4 5

ВестиСтварање енергије

За живот и стварање сваке ћелије у организму неопходна је енергија. Ова енергија се у организму добија из хранљивих супстанци тј. оксидацијом угљених хидрата, масти и протеина, које се храном уносе у организам или се у организму налазе као резерве.

Овај процес разградње хранљивих супстанци до простих састојака, угљен диоксида, воде и амонијака, уз ослобађање енергије у малим искористљивим количинама, назива се катаболизам. Ћелија не може да директно користи ову ослобођену енергију. Стога се она преводи у хемијску енергију која се огледа у постојању енергијом богатих фосфатних једињења, аденозин трифосфата (АТП) и фосфокреатина (ПЦр) . За синтезу других сложених молекула или за механички рад се користи директно искључиво енергија АТПа. Овај процес синтезе других сложених једињења од простих , уз утрошак хемијске енергије, се назива анаболизам. Анаболизам и катаболизам представљају две форме хемијске и енергетске трансформације познате под заједничким именом метаболизам.

Зато што се сва енергија може претворити у топлотну енергију, у биолошким реакцијама се енергија израчунава из количине ослобођене топлоте и изражава се у калоријама. Велика калорија је количина енергије или топлоте која је потребна да подигне температуру 1 грама воде по килограму на 1 степен Целзијуса. Овај термин се обично користи у мерењу енергије и хране, а појављује се на етикетама производа у „килокалоријама“. Мала калорија је количина енергије или топлоте која је потребна да би се подигла температура 1 грама воде за 1 степен Целзијуса.И ако калорије везујемо искључиво са храном, калорије се могу приказивати за много тога. Занимљив је податак да се у 4 литре бензина налази 31. 000. 000 калорија. 450 грама масне наслаге има 3500 калорија. Да би изгубили пола килограма недељно, потребно је да дневно уносите 500 калорија мање нрго што трошите. Опсег дневног сагоревања калорија за мање активне и старије људе је 1600 калорија, а за оне више активне 2800.

Текст на основу извора уредила ВМС Гуцијан Јелена, ОБ Панчево

Литература: Основи физиологије човека IV издање

Душан М. Митровић, Сања Д. Мазић Радовановић, Милош М. Петровић