1 2 3 4 5

ВестиИНДЕКС ТЕЛЕСНЕ МАСЕ (BMI)

Индекс телесне масе ( енгл. body mass index - BMI) је вредност која се добије када тежину особе у килограмима поделимо са квадратом висине у метрима. BMI је јефтина и лака метода скрининга за телесну масу - подхрањеност, здрава телесна маса, прекомерна тежина и гојазност.

Главно обележје времена у коме данас живимо јесте дефицит физичке активности у свим друштвеним слојевима. Драстично смањење кретања и телесне активности директно се одражава и на здравствени статус. Оптималне физичке активности су услов за очување здравља и нормалног функционисања органа будући да кретање представља иманентну потребу човека која је, од стране психолога, сврстана у сферу примарних биолошких мотива. Због тога је и предмет све већег броја истраживања усмерен на процену индекса телесне масе код популације. BMI може бити алат за скрининг, али не дијагностикује телесну масти или здравље појединца. Да би утврдио колики је здравствени ризик, лекар, нутрициониста или обучено лице врши даље процене. Такве процене укључују мерење дебљине набора коже, обим струка, процена начина исхране, физичке активности и породичне историје. Будући да прорачун захтева само висину и тежину, BMI је јефтин и лак алат.

BMI се израчунава на исти начин и за одрасле и за децу. Израчунавање се заснива на следећој формули:BMI=m/h2

Формула за BMI је телесна маса у килограмима подељена са висином у квадратима метра. Пошто се висина обично мери у центиметрима, поделите висину у центиметрима са 100 да бисте добили висину у метрима.

Пример: Телесна маса = 68 кг, Висина = 165 цм (1,65 м)

Прорачун: 68 ÷ (1,65) 2 = 24,98

За одрасле особе старије од 20 година, BMI се тумачи користећи стандардне категорије. Ове категорије су исте за мушкарце и жене свих типова тела и узраста.

Статус BMI :

Испод 18,5 потхрањеност

18,5 - 24,9 Нормална или здрава телесна маса

25,0 - 29,9 Прекомерна телесна маса

30,0 и изнад, гојазност

За децу и тинејџере, тумачење BMI зависи од старости и пола.

BMI се различито тумачи за децу и тинејџере, иако се израчунава користећи исту формулу као и BMI одраслих. BMI деце и тинејџера треба да зависи од старости и пола, јер се количина телесне масти мења са годинама, а количина телесне масти се разликује код девојчица и дечака.

За одрасле, тумачење BMI не зависи од пола или старости.Корелација између BMI и телесне масти је јака, изузев код спортиста и деце али чак и ако двоје људи има исти BMI, ниво телесних масти може се разликовати. Према категоријама тежине BMI, свако са BMI између 25 и 29,9 био би класификован као прекомерна тежина. Међутим, спортисти могу имати висок BMI због повећане мишићне масе, а не због повећане телесне масти. Генерално, особа која има висок БМИ вероватно ће имати виши проценат масти од нормалног и сматраће се особом са прекомерном тежином или гојазном особом али ово се не односи на спортисте. Обучени здравствени радник треба да изврши одговарајуће здравствене процене како би проценио здравствени статус и ризике појединца.

Људи који имају прекомерну телесну масу или су гојазни имају повећан ризик од многих болести и здравствених стања, укључујуц́и следеће:

-Висок крвни притисак (хипертензија)

-Висок ЛДЛ холестерол, низак ХДЛ холестерол или високи нивои триглицерида (дислипидемија)

-Дијабетес типа 2

-Коронарна болест срца

-Срчани удар

-Болест жучне кесе

-Остеоартритис

-Апнеја током спавања и проблеми са дисањем

-Хронична упала и повећани оксидативни стрес

-Неки карциноми (ендометријум, дојка, дебело црево, бубрег, жучна кеса и јетра)

-Низак квалитет живота

- Болести као што су депресија, анксиозност и други ментални поремећаји

Текст на основу извора уредила др Карличић Мирјана, лекар Интерног одељења

Извори:

1.https://www.stetoskop.info/medicinski-kalkulatori/indeks-telesne-mase

2.World Health Organization. Obesity: Preventing and Managing the Global Epidemic. Geneva: WHO; 1998.