1 2 3 4 5

ВестиКорну кутанеум

Корну кутанеум или у преводу кожни рог је промена на кожи која има потенцијал да се развије у малигну промену. У питању је израслина на која има склоност да више расте у висину у односу на величину базе из које креће да расте.

У основи ове кожне промене може се наћи више различитих промена, као што су на пример соларна кератоза или верукозна брадавица, које су бенигне природе, али и оне које имају малигни потенцијал, на пример спиноцелуларни епителиом или Бовенова болест.

Промена је најчешће локализована на лицу или на ушима старијих особа. Пацијенти примећују жућкасту или мрку, кератотичну, тврду израслину у виду стубића или пирамиде која при корену има црвенкасту базу. Тај тврди, орожали део често може и сам делимично да отпадне, нарочито када доста нарасте у висину, па пацијенти и сами знају да кажу да су имали неки рог и да је део отпао.

Сваку овакву промену треба да прегледа дерматолог под увеличањем. Због постојања сумње да се у основи овакве промене налазе и неке малигне карактеристике, потребно је хируршко уклањање и хистопатолошки преглед уклоњене промене. Ако је промена у основи бенигне природе, као што су верукозне брадавице, може се десити да се промена поново јави.

Текст на основу извора уредила др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенеролошког одсека Oпште болнице Панчево

Извор : „ Дерматовенерологија са пропедевтиком“, група аутора