1 2 3 4 5

ВестиПоследње две недеље забележен пораст оболелих од ковида 19

Последње две недеље забележен је пораст оболелих од ковида 19 у Србији и Јужнобанатском округу. Добра вест је да је већина пацијента са лакшом клиничком сликом и није потребно болничко лечење.

Од симптома у почетку је то висока температура која траје дан – два затим се темепатура снижава. Присутна је малаксалост, главобоља и респираторни симптоми кијавица, цурење носа бол у грлу, кашаљ , замарање и пртисак у грудима. Према протоколу треба проћи 24 сата како би се избегао лажни резултат тестирања.

Број пацијента са ковидом 19 се повећава али на сву срећу са лакшом клиничком сликом и не захтевају хоспитализацију, нагласила је докрорка Слађана Ковачевић.

Клиничка слика је лакша за сада. Пацијенти долазе код наших инфектолога и добијају терапију и лече се код куће. Они пацијенти који су тежи и захтевају болничко лечење упућују се у Нови Сад у Мишелук. За сада за упућивање у Нови Сад није велики број пацијента. Ми у болници носимо маске, иако је топло али се види да се некако број смањио.

Пацијенти са тежом клиничком сликом упућују се у Специјалне болнице намењене за лечење болесника са ковидом 19. Обзиром на овај број оболелих формиране су Специјалне болнице. У Општој болници све фумкционише, лече се пацијенти са другим болестима. Радимо пуном паром иако је време годишњих, оперишемо и радимо сву дијагностику.

Како би спречили гужве и чекање у Ковид амбуланти Дома здравља уведено је заказивање .Пацијент који добије позитиван тест одмах у амбуланти добија термион када да се јави лекару . Уколко је резултат на ковид 19 позитиван и путем телефона изабрани лекар може заказати термин у ковид амбуланти . Ковид амбуланта ради од 7 до 20 сати и налази се у улици Милоша Обреновића број 4.

Извор: РТB Панчево, 28.07.2022.