1 2 3 4 5

ВестиТЕРАПИЈСКИ ПРИСТУП МЕТАБОЛИЧКОМ СИНДРОМУ КОД ДЕЦЕ И АДОЛЕСЦЕНАТА

Централно место у лечењу гојазности, хипертензије и резистенције на инсулин код деце представља регулација енергетске равнотеже у склопу промене начина исхране, повећања физичке активности и избегавања претераног седења. Рана идентификација деце са ризиком развоја метаболичког синдрома и даљом прогресијом у дијабетес типа 2 и кардиоваскуларно обољење касније у животу, од великог је значаја за њихову даљу будућност.

Обзиром да у данашње време школска деца и адолесценти углавном имају нередовне оброке, ограничен избор намирница, велики унос угљених хидрата и заслађених напитака, требало би на њих утицати да редовно узимају оброке, уносе храну с високим садржајем протеина и влакнастих материја и смање унос заслађених напитака.

Саветује се повећан унос воћа и поврћа, интегралног, ражаног и црног хлеба или бројних замена за хлеб. Такође, деца би у исхрани требала да користе цела зрна житарица (кувана пшеница, кукуруз), махунасто поврће, качамак, овсене и јечмене пахуљице, интегрални пиринач, маслиново уље, затим рибу, пилетину и ћуретину, а унос црвеног меса треба ограничити на један до два пута недељно. Подаци показују да промена начина живота и одржавање нормалне тежине у детињству може да смањи ризик од развоја метаболичког синдрома, типа 2 дијабетеса и кардиоваскуларних болести у каснијем, одраслом добу.

Да физичка неактивност такође заузима значајно место у развоју метаболичког синдрома, потврђују подаци из бројних студија који указују на позитиван утицај вежбања на степен инсулин-сензитивности код деце, као и регулацију крвног притиска. Такође, доказана је удруженост смањене физичке активности код деце и омладине и веће учесталости фактора ризика метаболичког синдрома као што су висок крвни притисак и хиперхолестеролемија.

Општа препорука је, дакле, да се претерано гледање телевизије и рад на рачунару ограничи и уведе редовна физичка активност (ходање, трчање,вожња бицикла, пливање и слично). Редовна,свакодневна физичка активност која интензивно ангажује веће групе скелетних мишића у трајању од најмање 30 минута представља добар почетак за све младе гојазне особе, уколико их у томе не спречава нека друга болест. У случају да предузете препоручене почетне мере нису делотворне, неопходна је примена лекова.

Текст на основу изора уредила др Мирјана Карличић, лекар Интерног одељења

Извори:

Nevena Folić, Slavica Marković, Slobodan Janković, Marko Folić; METABOLIC SYNDROME IN CHILDREN AND ADOLESCENTS; Pediatric Clinic, Clinical Center Kragujevac, Medical Faculty, University of Kragujevac, Clinical Pharmacology Department, Clinical Center Kragujevac

Williams CL, Hayman LL, Daniels SR et al. Cardiovascular health in childhood: a statemen for health professionals from the Committee on Atherosclerosis,Hypertension, and Obesity in the Young (AHOY) of the Council on Cardiovas-cular Disease in the Young,American Heart Association. Circulation 2002; 106: 143-60.