1 2 3 4 5

ВестиПут до манастира Острог за Дечије одељење Опште Болнице Панчево

Два Панчевца Ненад Мишчевић и Радован Петровић, у оквиру хуманог ходочашћа „ За нашу децу, пут ка свецу “ прешла су пут од Панчева до манастира Острог, дугачак 444 км у циљу прикупљања средстава за потребе Дечијег одељења Опште Болнице Панчево. Током пешачења које трајало од 29. априла до 09. маја 2023. године, на рачун ОБ Панчево пристигле су значајне донације како од правних тако и од физичких лица, чиме је пружена подршка набавци опреме за потребе наших најмлађих пацијената. Од прикупљених средстава набављена је следећа медицинска опрема: два оксиметра, два ЕКГ апарата, једна инфузиона пумпа, један дефибрилатор и један пацијент монитор.

Дефбрилатор / монитор је апарат који ће помоћи пацијентима чији је живот угрожен појавом срчаних аритмија или потпуним престанком рада срца, дакле користимо га за успостављање нормалног срчаног ритма, те је врло значајна његова примена у ургентној медицини. Поред основне функције овај апарат има могућност мониторинга (праћења) виталних параметара пацијената као и ЕКГ записа, што нам омогућава да континуирано пратимо и сагледамо стање пацијента.

Пацијент монитор омогућава праћење пацијентових виталних функција као што су дисање, пулс, температура, крвни притисак, концентрација кисеоника у крви, ЕКГ запис и то непрекидно у току 24 часа.

Инфузиона волуметријска пумпа је врло значајна код примене малих доза лекова или интравенских раствора како би били правилно распоређени у планираном времену што нам је изузетно важно код примене лекова код новорођенчади или одојчади, али и код веће деце када њихово здравствено стање то захтева.

Пулсни оксиметар показује проценат кисеоника у крви (засићеност крви кисеоником) што је врло значајно код појаве поремећаја дисања, код обструктивних болести плућа као што је астма или код бронхитиса. Овај апарат ће нам помоћи да сагледамо да ли је и колико потребно дати пацијенту кисеоника у терапијске сврхе како би му олакшали дисање.

ЕКГ користимо како би увидели каква је електрична активност срца, да ли је рад срца правилан или колико има счаних откуцаја. То је свакако безболан и врло често коришћен тест (процедура) како у кардиологији тако и хитним стањима пацијената. Сви пацијенти код којих постоји сумња на срчана обољења или се пожале на неке од тегоба (бол у грудима, лупање срца, недостатак даха и сл) пролазе кроз ово тестирање.

Оно што нам је значајно јесте да код употребе свих ових апарата можемо сагледати стање пацијента брзо и исто тако брзо му помоћи, без ризика по самог пацијента.

Овим хуманитарним гестом дат је значајан допринос нашој педијатријској служби. Веома смо захвални и поносни што нам се указала оваква прилика за набавку нове медицинске опреме.

Општа болница Панчево ће наставити и даље да унапређује квалитет рада и подиже ниво пружања здравствене заштите на виши ниво у раду са нашим најмлађим пацијентима.

Извор-ОБ Панчево