1 2 3 4 5

ВестиОпрезно на сунцу

У амбуланту Пластично-реконструктивне хирургије Опште болнице Панчево најчешће долазе пацијенти са опекотинама или карциномом коже. Кажу да кожа памти колко се излажемо сунцу и да се после више година може јавити карцином коже. На који начин треба да штитимо кожу и како да се понашамо када је индекс УВ зрачења висок објашњава специјалиста платичне хирургије докторка Маријана Бандић Лазаров.

Сви знамо да је претерано излагање сунцу када је високо УВ зрачење штетно, али заборављамо да наша кожа памти и по десетак година како се понашамо‚ да ли се претерано сунчамо и изгоримо. Наравно да нам је сунце свима значајно и треба у њему уживати, али је важно да се понашамо одговорно и знати на који начин да заштитимо кожу.

„Сви су чули за УВ зрачење и УВ индекс који се приказује у свим временским прогнозама, важно је знати шта нам значи зај УВ фактор и као се од њега чувати када је он висок. На пример УВ индекс може бити низак то је 1 до 2 или 3 до 4 то је средњи, 6 и 7 је висок и то је најчешће, сада код нас 8 и 9 изузетно висок, а 10-11 екстремно. Шта нам то значи наредних дана УВ индекс ће бити 7 што значи висок и можемо лако изгорeти на сунцу, и могу настати оштећења на кожи која могу изазвати карцином коже ако се то дешава годинамa и ако се то практикује", рекла је специјалиста пластичне хирургије др Маријана Бандић Лазаров.

Навикли смо да се пре излагања сунцу намажемо кремом или уљем и сматрамо да смо се на тај начин заштитили, а да ли нас препарати штите од сунца у потпуности?

„Креме морамо да користимо због тога што су оне помоћ али нису апсолутна заштита. Крема 30 фактор је помоћ од 93% али она не може да искључи да ће та особа добити карцином коже. Потребно користити креме да би могли да се излажемо сунцу на овакав дан са УВ индексом 7. Без креме могли би само да се изложимо 10 минута континуирано, не више од тога. Неопходно је користити креме али је битно знати коју, фактор 50 јесте добар али није апсолутно најбољи, због чега? Треба га користити код деце и особа које имају алергију на сунце. Али ако њега користимо ми смо само заштићени док га користимо заштићени. Ако користимо ниже факторе као што су 20-30 они су најбољи и најоптималнији за све нас. Ми ћемо ипак добити тен а и тај нас тен чува и треба се постепено излагати сунцу. Потребно је користити одећу, наочаре и шешире", објаснила је специјалиста пластичне хирургије др Маријана Бандић Лазаров

Сунчање у соларијуму је у многим земљама забрањено код нас није, али докторка напомиње да је он штетнији од сунчевог зрачења јер особа која иде у соларијум излаже огромној количини УВ зрачења у кратко времену које траје, неколко минута. Дефинитивно га треба избегавати и често говорити о последицама које соларијум може касније оставити на кожи.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево
19. август 2019.