1 2 3 4 5

ВестиИнсулинска резистенција

Инсулинска резистенција је смањена способност инсулина да у уобичајеним концентрацијама омогући периферно искоришћавање глукозе, супримира продукцију глукозе у јетри и инхибише излучивање липопротеина врло мале густине. Инсулинска резистенција је један од водећих фактора ризика за развој дијабетеса мелитуса типа 2, гестацијског дијабетеса (дијабетес у трудноћи) и предијабетеса (стање код кога је ниво шећера у крви висок али не довољно да би се сматрао дијабетесом).

Дијагнозу инсулинске резистенције најчешће добију младе жене у репродуктивном добу које не могу лако да остану у другом стању. У жељи за потомством ураде велики број анализа и тако открију проблем.

Узроци инсулинске резистенције

Прави узрок настанка инсулинске резистенције још увек није познат, али се зна који фактори могу да доведу до развоја овог стања. Наследна компонента је јако значајна, те је ризик виши код индивидуа које међу блиским сродницима имају оне који болују од дијабетеса мелитуса типа 2, или неког другог типа шећерне болести, хипертензије, метаболичког синдрома. Међутим, фактори који често могу да услове настанак инсулинске резистенције су:

- гојазност,

- дијета са високим уносом угљених хидрата, посебно простих шећера,

- седентарни начин живота, односно низак ниво упражњавања физичке активности,

- унос високих доза стероидних хормона дужи временски период,

- хронични стрес,

- Кушингов синдорм,

- синдорм полицистичних јајника итд.

Симптоми и знаци који могу указати на постојење инсулинске резистенције:

-умор

-глад

-слаба концентрација

-повећање телесне тежине нарочито у пределу стомака

-повишен крвни притисак

-висок ниво холестерола

-нередовни менструални циклуси, појава акни и појачане маљавости код жена

-ретинопатија – оштећење мрежњаче ока

-хиперпигментација тј. тамњење коже на прегибима, попут врата или испод пазуха

-Како се дијагностикује инсулинска резистенција?

Дијагностички тестови који се најчешће користе у ове сврхе:

Тест толеранције на глукозу (ОГТТ тест) са инсулином у периоду од 120 минута. Тестирање глукозе и инсулина се ради у гладовању а затим у различитим временским интервалима након узимања глукозног раствора. Сумња на инсулинску резистенцију се може јавити уколико је ниво шећера у крви наште до 7ммол/л, а у 120мин ОГТТ-а је у распону од 7,8 до 11,1 ммол/л. Овај тест се користити за скрининг као и дијагностику.

Хемоглобин А1ц (ХбА1ц) – овај тест одређује хемоглобин А1ц у циљу утврђивања просечног нивоа глукозе у крви током последња 2 до 3 месеца. Вредности овог теста испод 5,7% се сматрају нормалним, између 5,7 и 6,4% могу указивати на предијабетес, а преко 6,5% на дијабетес.

Липидни статус – група тестова која мери специфичне липиде у крви (тј. укупни холестерол, ЛДЛ холестерол, ХДЛ холестерол и триглицериде).

Превенција :

-Изаберите праву храну са ниским гликемијским индексом, укључујући свеже поврће, воће, махунарке, житарице без глутена, орашасте плодове, семенке и високо квалитетне животињске протеине.Уклоните све заслађиваче и унос рафинисаних слаткиша. Вештачки заслађивачи могу подићи ниво инсулина и допринети инсулинској резистенцији.

-Правите размаке између оброка

-Спавајте квалитетно.

-Вежбајте – Физичка вежба утиче да ћелије постану осетљивије на инсулин

-Контролишите ниво стреса – Хронични стрес подиже кортизол, ваш главни хормон стреса. Повећани ниво кортизола повећава шећер у крви и подстиче нагомилавање масти у стомаку које обично видимо код пацијената са инсулинском резистенцијом или дијабетесом.Пронађите метод умањења стреса који вам одговара. То би могла бити: вежбање, шетња, планинарење. Превенција инсулинске резистенције је један од најважнијих начина за дужи и квалитетнији живот.

Текст на основу извора уредила: др Карличић Мирјана, специјализант Интерне медицине ОБ ПАНЧЕВО

Литература:

1.Maffeis C, Banzato C, Talamini G. Waist-to-Height Ratio, a Useful Index to Identify High Metabolic Risk in Overweight Children. J Pedatr 2008; 152: 207–13.

2.Prediabetes& Insulin Resistance. – The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases Health Information Center. Retrieved: March 01, 2017