1 2 3 4 5

ВестиСиндром иритабилног колона

Синдром иритабилног колона или „нервозна црева“, како је у народу познато, је функционална болест гастроинтенстиналног система. Манифестује се болом у стомаку, поремећајем столице у разним комбинацијама, којима се не може наћи органски узрок, и дистензијом стомака.

Овај поремећај показује високу инциденцију и преваленцију у општој популацији. Најчешћи узрочници су стрес или напетост. Сматра се да у земљама запада од овог поремећаја болује 8-19% популације. Прва појава симптома се обично повезује са непосредним тровањем храном или постојањем одређене алергије на храну. Симптоми се код половине оболелих јављају пре 35. године живота, а код скоро исто толико у периоду од 35. до 50. године. Углавном су то жене у доби од 20 до 30 година.

Клиничка слика иритабилног колона се испољава у три облика: бол и затвор, стални пролив и наизменични затвор и пролив. Бол је најчешће локализован у левом доњем квадранту трбуха. Затвор се испољава објективно – мање од три столице недељно, као отежана, често непотпуна и болна пражњења. Столице су често уске као оловка или брабоњасте, што је последица спазма дебелог црева. Пролив се испољава у виду ређих столица мале запремине, најчешће ујутру или после оброка. Прво пражњење се обично састоји од столице нормалне конзистенције, а затим следи неколико мањих пражњења неформиране столице. Типично за ове болеснике је да се симптоми појачавају приликом постојања перманентног стреса или након стресних ситуација. Уз болове, болесник осећа надутост, присутни су гасови и има слузи у столици. Напад је обично праћен осећајем слабости и мучнине, бледилом, али не и повраћањем.

Постављање дијагнозе је типично за болести које немају потпуно јасну етиологију. Узимају се анамнестички подаци, уради се физички преглед ректосигмоидоскопијом, гинеколошки преглед код жена, преглед столице на окултно крварење и прегледи мокраће. Код старијих од 40 година, или ако постоје индикације и код млађих жена треба урадити иригографију с двојним контрастом, односно колоноскопију. Ако је бол врло изражена, треба спровести циљана рентгенолошка, ендоскопска, ултразвучна, биохемијска (порфирини, олово) и друга истраживања. Уколико је пролив значајно присутан, треба спровести даље прегледе столице (паразити, леукоцити), искључити могућност постојања инфламаторних болести црева, недостатак лактазе, лоше апсорпције жучних киселина (идиопатски облици), хипертиреозу, алкохолизам и друге узроке пролива.

Пажљиво испитивање начина исхране може да открије оне факторе који погоршавају симптоме (кафа, млеко, легуминозе, масна храна и друго). Уколико је оболели пушач, треба престати са пушењем. Бол може да повољно реагује на примену антихолинергика, датих 30 до 45 минута пре оброка, али они често провоцирају затвор. Спазмолитици (мебеверин 135 мг пред оброк и спавање) битно помажу неким болесницима с болом. У израженим фазама пролива могу се користити кодеин фосфат (30 мг, 3-4 пута на дан) или лоперамид (2 мг на 6-8 сати). Емоционална потпора је изузетно битна у третману особа са синдромом иритабилног колона. Ако постоји психијатријски поремећај, треба га лечити одговарајућим лековима, и у том случају у лечење се укључује психијатар.

Текст на основу извора уредио др Октавијан Баба, лекар Интерног одељења, Општа болница Панчево

Извори:

-„Интерна медицина“ – Дамир Михић

-www.stetoskop.info

-www.eapoteka.rs