1 2 3 4 5

ВестиТАМПОНАДА СРЦА

Тампонада срца је животно угрожавајуће стање у коме се перикардни излив развија тако брзо или постаје толико велики да компримује срце.

Срце не може адекватно да се пуни а пошто може да испумпа само оно што прими, поремећено пуњење узрокује значајно смањење минутног волумена. Спољни притисак који врши течност (перикарни излив) на четири срчане шупљине, је подједнако распоређен. Пошто тај спољни притисак обично расте преко нивоа нормалног притиска пуњења срца, интраперикардни притисак, леви и десни атријални и вентрикуларни притисци се изједначавају у дијастоли.

КЛИНИЧКА СЛИКА

- СИМПТОМИ: Већина пацијента се жали на диспнеу, замор и ортопнеу.

- ФИЗИКАЛНИ ЗНАЦИ: Парадоксални пулс (Нормалан пад крвног притисак у инспиријуму у тампонади је преувеличан), Дистензија вратних вена (Интраперикардни притисак и притисак у десној преткомори се одражавају у екстремно повишеном југуларном венском притиску), Мали пулсни притисак (Смањење ударног волумена леве коморе доводи до смањеног систолног притиска. Тахикардија која се обично јавља као компензаторни механизам смањује дијастолно отицање и одржава дијастолни притсак. Стога пулсни притисак је мали, међутим мање тешки случајеви могу коегзистирати са нормалним пулсним притиском), Шок (Каротидни пулс је малог волумена, систолни крвни притисак је смањен, а периферија хладна и влажна због вазоконстрикције).

- ДИЈАГНОЗА: Набрекле вене врата и парадоксални пулс код пацијената са симптомима компромитованог минутног волумена снажно сугерише дијагнозу. Радиографија грудног коша показује увећано срце, заједно са ехокардиограмом који потврђује присуство перикардног излива повећава вероватноћу тампонаде ако су присутни кардинални клинички знаци и симптоми. Катетеризација срца, којом се потврђује изједначеност притискa у левој и десној преткомори.

- ТЕРАПИЈА: Једина ефикасна терапија срчане тампонаде је евакуација течности из перикардне кесе. Према томе, индикована је хитна перикардиоцентеза. Примeна пресорних агенаса и волумен експандера је од ограничене користи до извоћења перикардиоцентезе.

Текст уредила др Костић Алавања Јована, клинички лекар, пријемно-ургентна служба ОБ Панчево

Извори:

Интерна медицина, пето издање, Проф. Др Драгољуб Манојловић, Београд, 2009. Године

NMS medicine, 5 edition , Allen R. Mayers, Milka J. Drezgić