1 2 3 4 5

Вести16. ОКТОБАР – СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ

Организација за храну и пољопривреду као специјализовану агенцију уједињених нација основана је 1945. године. Организација ради у преко 130 земаља широм света. Циљ организације је да се постигне сигурност хране за све и да обезбеди да људи имају редован приступ довољно квалитетној храни и да воде активан, здрав живот.

На генералној конференцији Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (Food and Agriculture Organization of the United Nations) у новембру 1979. године донесена је одлука о почетку обележавања Светског дана хране са циљем подизања свести о значају људске исхране. За тај дан одређен је 16. октобар. Од те године исхрана свих људи се значајно променила, а ми смо сведоци колико храна наставља да се мења у 21. веку.

Храна је све оно сто се користи за исхрану људи у сировом , полупрерађеном или прерађеном облику. Храну чине намирнице биљног и животињског порекла, а могу бити и комбинованог. Савремено човечанство користи нове технолошке процедуре за добијање органски произведене хране или генетски модификоване хране.

Адекватна исхрана јесте она која задовољава потребе човека за енергијом и свим есенцијалним нутријентима у уносу таквом да се превенира ризик дефицита и или ексцеса.

Многи фактори, а пре свега комбинација нездраве, нередовне исхране и обилних вечерњих оброка довели су до појаве гојазности. Са друге стране, ту је чак 820 милиона гладних људи на планети.Некада су основне намирнице у исхрани људи биле сезонско поврће и храна богата влакнима, док су данас њихово место заузеле прерађене намирнице, пуне шећера, масти и соли, као и животињско месо и месне прерађевине.Навике људи су се такође промениле, па се све више хранимо ван куће, једемо брзу храну, а све мање припремамо оброке.

Да би се људи информисали о правилној исхрани, организација за храну и пољопривреду Уједињених нација на сајту Светског дана хране објављује занимљиве приче и савете о здравој храни.

Данас су широм света у употреби водичи засновани на групама намирница. Дужи низ година графички приказ водича био је у облику пирамиде али је у мају 2011. године замењен обликом тањира.

Оптимална исхрана је она која обезбеђује унос нутријената у количинама којима се постиже оптимално здравље и смањује преваленца масовних хроничних незаразних болести.

Текст на основу извора уредио др Костић Јован, клинички лекар, Служба неурологије, ОБ Панчево

Извори: Хигијена са медицинском екологијом медицински факултет Универзитета у Београду 2014

https://www.fao.org/home/en/

https://ekoblog.info/svetski-dan-hrane/