1 2 3 4 5

ВестиТАМПОНАДА СРЦА

Тампонада срца настаје услед накупљања перикардног излива у количини која узрокује опструкцију дотока крви у срце. Најчешћи узроци су вирусни перикардитис, уремија и неоплазме, али може настати и као последица интраперикардног крварења ( услед повреде, дисекције аорте, перфорације срца током интервентних процедура итд).

Када излив нагло настаје, свега 200мл узрокује тампонаду. Када споро настаје, перикард толерише и 2000мл у зависности од паријеталног перикарда и интракардијалних притисака. Најчешћи симптоми су: нелагодност у грудима, убрзано и отежано дисање, кризе свести. Локална компресија изазива отежано гутање, кашаљ и штуцање Класични „Беков тријас“ који подразумева хипотензију, пораст венског притиска и тихе срчане тонове, се среће само код тешке, акутне тампонаде. Када тампонада настаје спорије, клиничке манифестације подсећају на срчану слабост ( отежано дисање, увећана јетра, набрекле вене на врату), али без застоја на плућима.

Дијагностика

-Ултразвук срца

Прво се детектује колапс десне преткоморе, а затим десне коморе. Код великих излива може да се региструје феномен „клаћења срца“ или „пливајућег срца“

-Катетеризација срца

Добија се повишен притисак у десној преткомори

Тампонада срца је апсолутна индикација за ургентну перикардну дренажу перикардиоцентезом или перикардиотомијом. Медикаментозна терапија је само помоћна мера, док се излив не евакуише. Инфузија течности је корисна код хиповолемије. Болесници који су у хипоксији, морају бити интубирани. Код срчаног застоја услед тампонаде срца, спољна срчана компресија не може довести до успешне реанимација док се бар део течности не евакуише.

Перикардиоцентеза се ради иглом која се пласира у перикардни простор под истим углом под којим је стајала и сонда за ултразвучни преглед на оном месту где је излив био највећи, а који је најближи површини грудног коша, а да између нема виталних структура ( нпр. јетра или плућа). Дренажа перикардног излива спашава живот код болесника са трампанадом срца.

Текст на основу извора уредила: др Мирјана Карличић, клинички лекар Интеног одељења ОБ Панчево

Литература: Интерна медицина, Уџбеник за студенте медицине, Медицински факултет, Београд