1 2 3 4 5

ВестиУлтразвук

Терапија ултразвуком подразумева примену ултразвучних таласа фреквенце изнад чујности људског уха у опсегу од 16кHz до 20кHz у терапијске сврхе.

Терапијски ефекат ултразвука потиче од његовог термичког и нетермичког дејства.

Термичко деловање се испољава локалним повећањем температуре ткива,које се јавља као последица апсорпције ултразвучних таласа у ткиву и делимичног претварања њихове кинетичке енергије у топлотну.

Механичко деловање настаје као последица феномена као што су кавитација,микрострујења и стојећи таласи.Кaо последица механичких деловања долази до повећане пропустљивости ћелијских мембрана,до микромасаже ткива,повећање фибробластичне активности,производње гранулационог ткива.Ултразвучна интрацелуларна масажа нарочито повољно делује на ожиљке и контрактуре.

Нaјважнији ефекти ултразвучне терапије су : аналгетско, антиинфламаторно дејство, смањење мишићног спазма, повећање локалне циркулацијеи смањење отока,репараторно дејство и побољшава сензибилитет, односно растегљивост ожиљног ткива.У зависности од начина примене разликујемо:директну апликацију, индиректну применуисонофорезу.У зависности од жељеног терапијског дејства морају се дефинисати ултразвучни параметри-фреквенција, интензитет, модалитет и трајање.

Фреквенција се бира у односу на дубину ткива које желимо да третирамо.За дубља ткива користи се нижа фреквенција и обратно.Најчешће се користе фреквенције од 1 и 3МHz.Интензитет се изражава у W/cm2 .Према интензитетупроцедуре се деле на :слабе(0.1-0.4W/cm2) ;средње (0.5-0.8W/cm2); јаке(преко 1.5W/cm2).Што је интензитет јачи постиже се већи степен загревања.Модалитет ултразвука може бити континуиран и импулсни.Време апликације износи 5-10 минута.

Индикације-повреде меких ткива, дегенеративна обољења зглобова, ванзглобни реуматизам,ожиљна ткива,спазам мускулатуре.

Контриндикације-трудноћа, малигнитет,тромбофлебитиси, зона пејсмејкера,изнад епифизних плоча,у близини мозга,очију,репродуктивних органа,кичме,места ламинектомије,присуства метала и тоталне протезе.

Текст на основу извора уредила др Ана Павловић,Општа болница Панчево,Служба за физикалну медицину и рехабилитацију

Извор:Основи физикалне медицине и рехабилитације,група аутора