1 2 3 4 5

ВестиИма оболелих од великог кашља

Велики кашаљ је болест која је већ помало заборављена а сада се поново појавила у Србији.

Нажалост скоро искорењења болести поново се појавила што је последица смањеног обухвата деце обавезном вакцинацијом. Начелник Дечијег интерног одељења, доктор Слободан Продановић истиче да има оболеле деце.

„Пацијента са великим кашљем има и увек је било, захваљући вакцинацији број се смањио јер је извор и преносиоц човек. Изазивач је клица. Код 40 посто је као обичан кашаљ али има и оних код којих долази до зацењивања, па чак и повраћања", рекао је др Слободан Продановић.

Вакцинација је једини начин да до пораста оболелих од великог кашља не дође. Вакинација садашњом вакцином даје одличан имунитет, око десет година. Иако се после догоди да се дете или особа разболе симптоми су благи. Онај ко добије велики кашаљ треба да буде спреман да ће кашљати наредна три месеца.

У народу је велики кашаљ познат као Магарећи кашаљ, траје дуго. Болести које можемо спречити вакцином не треба да оклевамо јер једино добрим колективним имунитетом помажемо и оној деци која због природе своје болести не могу да се вакцинишу.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево

датум: 31.10.2023.