1 2 3 4 5

ВестиАбнормално крварење код жена

Акутна менорагија или метрорагија код адолесценткиње нејчешће је послеђица ановулације, која је у току првих пет година после менархе физиолошка појава. У око 10 до 15% случајева јевенилних крварења узрок могу бити коагулопатија и болести јетре или бубрега. Али, са друге стране, препорука је да се код сваке адолесценткиње са абнормалним крварењем уради хормонски тест на трудноћу, с обзиром да су последице значајне уколико се трудноћа превиди.

Гинеколошки и ултразвучни преглед ће дати информације о евентуалним туморским масама у малој карлици, који су редак, али такође могућ узрок крварења у адолесцентном периоду. Уколико код адолесценткиње постоји хирзутизам, треба одредити андрогене у крви. Хиперандрогенемија ће указати на синдром полицистичних јајника или конгениталну адреналну хиперплазију са касним почетком, што иде са ановулацијом.

Дисфункцијска менорагија и метрорагија лече се хормонском терапијом. Висока доза комбинованих оралних контрацептива може се дати код хемодинамски стабилне пацијенткиње која не захтева хоспитализацију, односно надокнаду течности и трансфузију. Напротив, код хемодинамски нестабилне пацијенткиње неопходна је хоспитализација и парентерална терапија високим дозама естрогена. Када се крварење заустави, додају се прогестагени у трајању од 14 до 20 дана, чиме се имитира нормални, овулаторни циклус. Сматра се да је неопходно да пацијенткиња добија оралне контрацептиве од наредне менструације у току 3 до 6 месеци. Терапија се потом може обуставити, уз контролу те младе особе и информисање родитеља о ситуацијама када треба поново затражити помоћ (циклус краћи од 21-ног дана, дужи од 42 до 45 дана, и крварење које траје дуже од 7 дана).

Извор: https://simptomi.rs/index.php/bolesti/21-urologija-i-ginekologija-bolesti-muskaraca-i-zena/3219-abnormalno-krvarenje-kod-zena