1 2 3 4 5

ВестиШта је аблација ретине (одлубљивање мрежњаче)?

Аблација ретине (одлубљивање мрежњаче) је болест ока настала због раздвајања два слоја мрежњаче. Мрежњача има десет слојева и код овог поремећаја од првог слоја се одигне осталих девет. У простор између та два слоја се након одизања скупља течност.

Аблација ретине може бити повезана с урођеним малформацијама, метаболичким поремећајима, траумама (укључујући претходне хируршке интервенције на оку), болестима крвних судова, великом кратковидошћу, болестима стакластог тела, или дегенерацијом. Узроци настанка аблације ретине могу бити и тумори ока, као и запаљења. Узрок настанка аблације ретине може бити дијабетична ретинопатија (компликација шећерне болести), анемија српастих ћелија, узнапредовала ретинопатија недоношчади и повреда ока.
Од три типа аблације ретине, најчешћи је облик током ког долази до пуцање слоја мрежњаче. Очна водица улази на месту пукотине и настаје одлубљивање мрежњаче.

Ризични фактори за настанак аблације ретине су кратковидост, афакија (недостатак сочива у оку), псеудофакија (вештачко сочиво у оку након операције катаракте), траума... Иако не постоје истраживања којима се процењивао ризик за аблацију ретине приликом бављења контактним спортовима, познато је да су одређени спортови као бокс и бунгее јумпинг повезани с повећаним ризиком од ове болести. Процењује се да 15% особа са аблацијом ретине на једном оку, касније развије болест и на другом оку. Ризик обостране болести је повећан (25-30%) код особа које су имале обострану операцију очне катаракте.
Статистички подаци показују да је од свих пацијената отприлике, 40-50% свих болесника су кратковиди, 30-40% их се подвргло операцији катаракте, а 10-20% их је доживело директну очну повреду. Трауматске аблације су чешће код млађих особа. Аблације ретине се у укупном броју једнако појављује код мушкараца и жена. До 40 година, мушкарци чешће пате од овог стања (60:40) због чешће изложености траумама. Са старењем се учесталост повећава; болест се обично јавља у доби 40-70 година.

Који су симптоми и знаци аблације ретине?
Главни симптоми почетка аблације су
- прашинаста замућења испред ока и светлуцаве тачкице (фотопсија)
- код многих болесника се као први симптом јавља нагли и убрзани губитак вида и дефект видног поља у облику завесе
- болесници се често жале да предмете виде искривљено и таласасто (метаморфопсија)
- могу се појавити мањи, или већи конци, или мушице који лебде у видном пољу

Како се поставља дијагноза аблације ретине?
Важне су информације о претходним болестима као што су увеитис, крварење у стакластом телу, слабовидост, глауком и дијабетична ретинопатија.
Важно је навести болести ока које имају чланови породице. Одређена стања и очне болести повећавају склоност за аблацију ретине код потомака.
Након разговора, следи преглед током ког лекар проверава вид, видно поље, тражи на оку евентуалне знакове трауме, проверава реакцију зенице на светлост, обавља преглед ока биомикроскопом, проверава очни притисак (у болесном оку је притисак често мањи 4-5 ммХг), прегледа очно дно офталмоскопом.
Снимања попут рендгенског снимања, компјутерске томографије (скенер) или нуклеарне магнетне резонанце (НМР) нису потребна за дијагнозу, али су потребни ако се сумња на страна тела у оку, или туморе. Некада, и снимање ултразвуком може да помогне.

Како се аблација ретине лечи?
Лечење је хируршко, а сврха му је затварање пукотине мрежњаче.
Хируршким путем, постављањем силиконског лепка, ласером, или смрзавањем слепљују се одвојени делови мрежњаче. Приликом постојања запаљења потребни су одговарајући лекови.
Сувремене дијагностичке методе омогућавају рану дијагностику промена које воде ка аблацији ретине, па је могуће предузети превентивне мере: фотокоагулација и криоапликација ласером како би се спречио настанак аблације. Губитак вида најтежа је компликација. Сужење видног поља и слаба перцепција светла такође се могу појавити. Прогноза зависи од времена, типа и од тога да ли је захваћена макула мрежњаче (место на којем излази оптички нерв). Што је макула више захваћена и што је дуже време док мрежњача стоји одлепљена, прогноза је лошија.

Извор: симптоми.рс
датум: 9.8.2022