1 2 3 4 5

ВестиШта је акутни аднекситис (adnexitis acuta)?

Аднексе представљају јајнике са јајоводима. Због тога што се налазе веома близу, а приликом запаљенских процеса долази до захватања оба поменута органа, често их је веома тешко одвојити. Дакле, запаљенски процес може да постоји само на јајнику, или само на јајоводу, али је чешћа појава запаљења обе поменуте структуре истовремено (аднекситис). Чести узрочници аднекситиса могу да буду инфективни агенси попут халмидије, гонокока (изазивач гонореје) и туберкулозног бацила. Аднекситис може да се јави након киретажа, биопсија, сондирања материце, нелеагалних прекида трудноће... Аднекситис може да буде изазван бактеријама као што су Streptoccocus, Staphyloccocus, Е. Coli, Enteroccocus,Proteus pyocarineus, анаероби... Често се запаљење шири са вагине, грлића материце и унутрашњег слоја материце (ендометријум).

Тачан број жена са овом дијагнозом није у потпуности познат, али се примећује опадање у оболевању од ове болести, нарочито у земљама са развијеним системом здравствене заштите и доброг здравственог просвећивања, а код правовремено постављене дијагнозе и број компикација је мањи. Такође, болест се чешће јавља у репродуктивном периоду жене.

Који су симптоми и знаци акутног аднекситиса?
- симптоми су бурни и јављају се нагло, готово изненада
- присутни са јаки болови у доњем делу трбуха и доњем делу леђа
- пошто процес најчешће истовремено захвата оба јајника, болови су обострани
- могуће су сметње приликом хода и немогућност стајања
- температура је повишена и може бити праћена грозницом
- јавља се општа слабост, малаксалост и губитак апетита, а неретко мучнина и повраћање
- компликације аднекситиса најчешће су стварање апсцеса у јајоводу и/или јајнику, апсцес у Дaгласовом простору, пелвоперитонитис, дифузни перитонитис, екстраутерини гравидитет, стерилитет

Како се поставља дијагноза акутног аднекситиса?
Анамнеза са клиничком сликом и објективним гинеколошким прегледом је довољна да се посумња на аднекситис.

Неопходно је узети вагинални и цервикални брис ради идентификације узрочника запаљења.
Налаз крви показује убрзану седиментацију и повећан број леукоцита.

Како се лечи акутни аднекситис?
У терапији акутног аднекситиса најважније је да пацијенткиња лежи, па је опрепоручљива хоспитализација.

Медикаментозна терапија се одређује на основу изолације узрочника. Од медикамената се користе антибиотици и сулфонамиди. Уз антибиотике, у неким случајевима је потребно укључити и котикостероиде да би се спречило стварање задебљања у зидовима јајовода и сраслина аднекса са околним органима, а стерилитет је последица свега наведеног.

Под оваквом терапијом, субјективне тегобе и објективни знаци болести се брзо смирују. Спонтани болови, као и бол при прегледу ишчезавају, температура пада и поправља се опште стање.

Недовољно и неправилно лечење акутног аднекситиса може довести до смирења симптома, али не и до уништавања огњишта инфекције, тако да су могући рецидиви болести и чешће су поменуте компликације.

Извор: текст преузет са сајта симптоми.рс
датум: 26.10.2021.