1 2 3 4 5

ВестиОво су најчешћи алергени на нашим просторима

Алергијске реакције означавају имуни одговор организма на неку материју из спољашње средине, која обично није штетна по здравље човека.

Већина алергија није опасно по живот, симптоми су благи и пролазе од неколико сати до неколико дана, али када се развије системска алергијска реакција (анафилактички шок), може доћи и до смртног исхода. Савет је да обавезно одете на преглед код алерголога.

Наш имуни систем има заштитну улогу, понекад се деси да погреши, па тако уобичајене и безбедне материје, попут хране, лекова или материјала, препознаје као угрожавајуће и активира свој одбрамбени механизам. Покушавајући да нас заштити, организам ствара антитела на те супстанце.

Алергени су супстанце које изазивају алергијску реакцију, а најчешће су у питању полен, неке врсте хране, метали, убоди инсеката и лекови. Уобичајени симптоми који се јављају су црвенило и изиритиране очи, кијавица, цурење носа, презнојавање и отежано дисање.

Анализом кључних претраживаних појмова на „Гуглу", дошли смо до листе алергена који се најчешће претражују у на овим просторима, на основу чега претпостављамо да се учесталије и јављају у популацији на овим просторима.

Алергија на јагоде и кикирики
Када дође мај, тезге на пијацама буду пуне црвених, слатких јагода, а код нас се годишње произведе више од 30 тона овог воћа. Људи који су алергични на јагоде, морају да избегавају широку палету производа који их садрже у свом саставу, а није ретко да су особе алергичне и на друго бобичасто воће.
Алергијску реакцију организма изазива специфичан протеин који се налази у јагодама. Симптоми су благи, а ретко се развија тешка клиничка слика.

Алергија на кикирики и орашасте плодове
Позната је по бурним симптомима, може доћи до анафилактичког шока и потребна је брза реакција и пружање помоћи. Студије у Америци су забележиле пораст учесталости алергије на кикирики код деце, а у петини случајева алергија нестане одрастањем.
Јављају се несвестица, вртоглавица, дезоријентисаност, болови у стомаку, повраћање, диареја, презнојавање, тешко дисање и говор, упоран кашаљ, плава кожа, слаб пулс… Законом је прописано да произвођачи на етикети морају да назначе алергене, а избегавањем доласка у контакт са овом намирницом је најбоља заштита.

Алергија на пшеницу
Глутен је назив за протеин који се налази у пшеници, јечму, ражи… Интолеранција на глутен за разлику од алергије на житарице, не даје симптоме који угрожавају живот. Ево у чему је разлика.
Инотелранцију на глутен карактеришу бол у стомаку, отежано варење, диареја, мучнина и надутост после оброка. Проблем се успешно решава прилагођавањем безглутенској исхрани. Дозвољене су житарице попут кукуруза, пиринча, киное, проса, а користи се и брашно од хељде или леблебије.
Код алергијске реакције на глутен, тело ствара јак имуни одговор на овај протеин. Јавља се мучнина, повраћање, отежано дисање, диареја, иритација грла, оспа, запушен нос, црвенило и свраб очију…

Алергија на јаја и млечне производе
Интолеранција на лактозу се често, као и интолеранција на глутен, меша са алергијама. Када у телу нема довољно специфичног ензима за метаболизам млечног шећера, због проблема са варењем настаје низ симптома као што су мучнина, надутост, пролив, испуштање гасова и понекад повраћање, и то је интолеранција на лактозу.
Симптоми који се јављају код алергијске реакције на млечне производе, могу да личе на интолеранцију на лактозу, али се поред тога јавља копривњача, свраб коже, тешко дисање, свирање у грудима, отежано гутање, крв у столици…
Треба бити опрезан, јер симптоми могу да се јаве и неколико сати након уношења млечног производа у организам.

У Србији се годишње поједе око 180 јаја по становнику, док је у свету тај број близу 250 комада. Можда би конзумирање јаја било веће, да није честих алергија на овај производ које у већини случајева погађају децу.
Симптоми се развијају брзо, од неколико минута до сат времена, обично су блажи, ретко озбиљни са претњом по живот. То су свирање у грудима, отежано дисање, пролив, надутост, мучнина, поврађање, црвенило и свраб коже…

Алергија на животињске длаке
Алерген је протеин који се налази у длаци, пљувачци, урину и кожи. Животиње које живе напољу могу у свом крзну да задрже друге алергене, као што је полен, прашина, плесни и друго, што такође може да изазове алергију.
Када су симптоми упорни и трају дуже од две недеље, или се јављају озбиљније тегобе, обавезно се треба јавити лекару.

Алергија на детрџенте и шампоне
Прашак за веш, фарбе за косу, парфеми, купке, шампони… могу садржати хемикалије које ће у почетку изазвати слабије симптоме, али ће се временом развити брза реакција при контакту са малом количином супстанце.
Алергени који се могу наћи у овим производима су конзерванси, ензими, парабен, емулгатори, омекшивачи тканине…
Обично се јављају симптоми на кожи, и то црвенило, свраб, плихови, сува, испуцала, отечена кожа, пецкање и понекад бол.

Алергија на лекове
Када убрзо по узимању лека, дође до појаве неких од карактеристичних знакова из групе алергијских симптома, организам је вероватно осетљив на неку компоненту лека.
Честе су алергије на пеницилин и друге антибиотике, нестероидне антиинфламаторне лекове (Аспирин, Ибупрофен…), и лекове који се примењују у хемиотерапији.
Потребно је предузети следеће мере заштите, апсолутно избегавање лека, у случају контакта хитно потражити стручну помоћ и информисати свог лекара и фармацеута о постојећим алергијама.

Алергија на прашину
Кућна прашина може садржати различите алергене као што су животињске длаке и полен, али се показало да су гриње најчешћи алергени. Гриње су мали инсекти, невидљиви голим оком, који живе на топлим и влажним местима и једу перут.
Потребни су лекови, да би се симптоми држали под контролом, а потребно је предузети мере како би се смањио број места која су погодно станиште за ове паразите, као што су завесе, постељина, душек, теписи…

Алергија на полен (амброзија, липа…)
Алергија на полен почиње у пролеће и може трајати све до октобра и најчешће код деце и адолесцената. Јављају се симптоми карактеристични за алергијску реакцију (уртикарија, кијавица, црвене очи…).
Успешно лечење за сада не постоји, а терапија је симптоматска.

Извор: симптоми.рс
датум: 20.9.2022.