1 2 3 4 5

ВестиАЛЕРГИЈА НА ХЛАДНУ ВОДУ

Алергија на хладноћу спада у најчешће алергије. Изазвана је деловањем хладних предмета, воде или ветра. Типична је појава на местима која су највише изложена хладноћи - лице, руке, ноге.

Процењује се да од преосетљивости на хладноћу пати око 5% алергичних особа, а обично се јавља у млађем узрасту.

Опрез за време летњег купања

Алергија на хладну воду се често први пут примети при улажењу у хладну воду, а код наглог улажења или скока у хладну воду може се развити и најтежи облик алергијске реакције - анафилактички шок, који може завршити и смртоносно ако се одмах не пружи помоћ. Кад настане алергија може се јавити отицање усана, очију, ушију, носа, чела или чак целе главе. Могући су плихови по целом телу и сметње у дисању, па и анафилатички шок. Анафилактички шок се најчешће догађа при наглом улажењу или скоку у хладну воду, па на опрезу треба бити и лети. Они који на хладноћу не реагирају бурније од црвенила, лаганог осипа и сврбежа често годинама не препознају да је реч о алергији.

Симптоми настају врло брзо, већ након неколико минута излагања извору хладноће. Но, брзо се и повуку чим се особа утопли. Највише су изражене у зимском периоду, што алергичним особама понекад онемогућава нормалан живот, одлазак на посао и сл. Потребно је избегавати контакт са хладним предметима, хладном водом и ледом што је више могуће. То је у зимском времену врло тешко, али се алергичне особе понекад морају одрећи зимских радости попут скијања, грудвања или санкања. Не сме се конзумирати храна, пиће или сладолед директно из фрижидера. Наиме, код узимања хладне хране или пића може се развити оток усана, језика, грла или једњака, што такође може угрозити болесника.

Поред избегавања хладноће, код овог облика алергије прилично добро делују антихистаминици, јер се ипак највише ослобађа хистамин. У генерализованим облицима долази у обзир и краће давање кортикостероида у ињекцијама, а код анафилактичног шока класична анти-шок терапија. Ако осетите нешто од ових симптома обавено се јавите лекару, он ће вам дати одговарајућу терапију.

Понекад се болеснику препоручује да терапију, нарочито зими, регулише према активностима, односно да лек узме око пола сата пре изласка на хладноћу уз обвезно утопљавање. За заштиту од хладноће намажите лице и руке неком од крема за зимске услове, користите балзам за уста пре изласка из куће, носите шал, капу и обавезно топле рукавице, топле чарапе. Иако покривена одећом, унутрашња страна бутина може бити веома осетљива на хладноћу.

Извор: Стетоскоп.инфо
датум 28.12.2021.