1 2 3 4 5

ВестиМогуће и алергијске реакције на прскано воће и поврће

Протекли викенд на одељену Ухо, грло и нос у Општој болници Панчево протекао је уобичајено. Нажалост један случај алергијске реакције на поврће био је изузетно тежак истиче доктор Вељко Божић начелник овог одељења и додаје да је неопходно детаљно прати воће и поврће јер не знамо колико је заиста прскано.

„Поред пацијената који се често јављају током ноћи због упале уха, протекли викенд обележиле су и алергије. Једна пацијенткиња са веома тешком алергијском реакцијом и то на храну", истиче начелник ОРЛ одељења, доктор Вељко Божић.

„Ми сваку ноћ у ситне сате имамо спорадичне пацијенте који долазе али у петак озбиљну алергијску реакцију која је скоро завршила у Операционој сали. Сви ми сада једемо доста воћа и поврћа све стиже и доста прскано. Онда се развију алергијске реакције које дају оток језика усне дупље, горњих дисајних путева што може угрозити живот. Ово је била алергија на парадајз, али госпођа је имала и пре алергисјку реакцију али блажу, а борили смо се целу ноћ да не дође до лошег исхода", истиче др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

Честе упале уха, прелазне и хроничне, и дешава се да ослаби слух па је неопходна хирушка интервенција, која се ради у Општој болници Панчево.

„Неколико година нисмо радили, али сада поново уграђујемо цевчице, па су пацијенти били приморани да иду на Институт за мајку и дете. Сада то више не мора јер ову интервенцију поново радимо на одељењу Ухо,грло и нос. Мајке најчешће кажу да дете не чује и ми то дијагностикујемо, проверимо и лечимо, а ако то не даје резултате ми уграђујемо цевчице", каже др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

Алергијеске реакције нису ретке када је храна у питању. Поред оне индустријске која често садржи адитиве који могу изазвати бурне рекације теба бити опрезан и приликом конзумирања воћа и поврће. Често бирамо најкрупније воће и поврће, можда треба да се запитамо колико је то прскано а свакако све треба добро опрати под млазем воде. Уколико се осети било каква промена на кожи или се осети гушење неопходно је одмах потражити помоћ лекара.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТB Панчево
датум: 11.7.2022.