1 2 3 4 5

ВестиШта је амелобластом?

Амелобластом представља тумор одонтогеног порекла (развија се из ткива зубних ламина). Иако није у питању тумор малигног порекла са тенденцијом ширања путем крви и лимнфих судова, постоји његова велика агресивност и деструктивни потенцијал.

Поједини аутори наговештавају да би амелобластом требало сврстати у туморе мањег малигног потенцијала, попут базоцелуларног карцинома. У питању је тумор који расте полако, не метастазира, али је веома деструктиван за околна ткива и тешко се лечи. Ипак, око 2% амелобластома може и да метастазира и то обично у плућа.

Амелобластом је тумор који се може јавити на обе вилице, али се нешто чешће јавља на доњој, него на горњој вилици. Најчешће место амелобластома је на задњем делу доње вилице (мандибуле).

Статистички подаци показују да се амелобластом јавља најчешће у узрасту између 20 и 40 година, са пођеднаким односом међу половима. Често се може наћи и код адолесцената.

Како се манифестује амелобластом?
- развој тумора је прилично спор процес који траје месецима и годинама
- дијагноза се најчешће поставља када је болест већ одмакла и када је тумор разорио коштано, или меко ткиво
- често постоји деформација вилице и распореда зуба који могу да се клате и да испадну
- вилица може изгледати надувена и тврда је на додир
- могу постојати ране у усној дупљи, као и деструкција носних шупљина
- ширењем процеса на ухо, може настати наглувост, или глувоћа
- око четири пута чешће се тумор налази на доњој него на горњој вилици

Како се поставља дијагноза амелобластома?
Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом отороиноларинголога и стоматолога је довољна да се посумња на амелобастом. У постављању дијагнозе у великој мери помаже рендгенски снимак вилице, чиме се тачно утврђује степен раширености и евентуална деструкција околних ткива.
Дефинитивна дијагноза се обично поставља хистопатолошким прегледом узорка након оперативног лечења. Ређе, се у постављању дијагнозе користе скенер (компјутеризована томографија) и нуклеарна магнетна резонанца.

Како се лечи амелобластом?
Лечење амлобластома је хируршка ексцизија до у здраво ткиво са реконструкијом ткива. Уколико се не начини радикално одстрањивање амелобластома, рецидиви су могући и извесни.

У појединим случајевима, мора се начинити радикално одстрањивање читавих делова доње вилице, што има значајан естетски и фунцкионални ефекат на пацијента, па је потребан интердициплинарни приступ у лечењу овог облика тумора.
Друге терапије, попут зрачне и хемиотерапије, немају ефекат на амелобластом.

Извор: текст преузет са сајта simptomi.rs