1 2 3 4 5

ВестиШта је аменореја (изостанак менструације)

Аменореја представља изостанак менструације код жена током репродуктивног периода. Аменореја може да буде физиолошка појава која се јавља пре пубертета и патолошка која се јавља када су менструална крварења већ почела.
Такође, аменореја може да се подели на примарну која постоји када се менструација не појави до 16. године, а секундарна се јавља када менструално крварење почне, а до изостанка менструације долази уколико крварење престане у трајању од 6 месеци.
Када између менструалних крварења престанак износи од 6 недеља до 6месеци, такво стање се назива олигоменореја. Постоји разлика код жена, тако да ће један исти ендокринолошки поремећај код некога изазвати олигоменореје, а код других аменореју. Уколико се хормонски поремећаји не лече све олигоменореје на крају прелазе у аменореју.

Физиолошка аменореја се јавља пре првог менструалног крварења, у првих годину до две дана након тога, затим током трајања трудноће и у периоду дојења, тј. у постпорођајном добу и на крају након последње менструације (менопауза).
Свака аменореја која је ван ових граница је патолошка и према времену настанка аменореју гледамо као примарну или секундарну. Уколико се менструално крварење уопште не појављује у адолесцентном добу говоримо о примарној аменореји. Све остале аменореје које се јављају после успостављања менструационог циклуса, ван физиолошких, сматрамо за секундарним аменорејама.

Психогене аменореје се јављају код различитих врсте амоционалних шокова, стреса, код трудноћа које се умишљају, код анорексије...

Хипоталамичке дисфункционалне аменореје се јављају у виду закаснелог пубертета, хипогонадотропниог хипогонадизма, Stein-Leventalov синдрома, постпарталне идиопатске аменореје, идиопатсих аменореја, аменореја после лекова који инхибишу функцију хипоталамуса и аменореја после хормонске контрацепције.

Хипоталамичке органске аменореје настају након органских патолошких процеса на централном нервном систему: олфактогенитална дисплазија, тумори хипоталамуса, посттрауматске аменореје, тезауризмозе, хемосидероза, аменореје после запаљенских процеса.

Хипофизарне дисфункционалне аменореје настају као последица оштећења стварања хормона који треба да стимулишу рад јајника. Хипофизарне органске амнореје настају као последица патолошких процеса на хипофизи : постпартална некроза хипофизе ( Sheehanov síndrom ) и тумори.

Извор: текст преузет са сајта симптоми.рс
датум: 25.10.2021.