1 2 3 4 5

ВестиПрва помоћ код ампутацијских повреда

Ампутацијским повредама називамо оне код којих долази до одвајања дела тела. Откинути или одсечени део тела могуће је понекад поново спојити (реплантација). Успех реплантације зависи од поступака прве помоћи.

Поступак збрињавања:

1. Зауставите крварење. Метода подвезивања екстремитета не би се смела користити ако очекујемо реплантацију. Ипак, мора се применити ако ни један други поступак заустављања крварења није успешан. Неке ампутацијске ране не крваре одмах него накнадно. Зато повређени мора бити под сталним надзором.

2. Заштитите рану газом и завојем, имобилишите патрљак и поставите га у повишен положај.

3. Предузмите мере за ублажавање шока.

4. Ако одвојени део тела није уништен, треба га што пре ставити у чисту пластичну кесу, а затим ту пластичну кесу у другу која је испуњена водом и коцкицама леда (ткиво не сме бити у директном контакту с ледом). Не сме се чистити и испирати, нити стављати у замрзивач јер би сувише ниска температура уништила ткиво. Најбоља је температура од 0 °C (температура леда који се отапа) до +4 °C. Рану на одвојеном екстремитету заштитите газом и завојем. Запишите време настанка повреде.

ПРИМЕР:

Поступак са одсеченим прстом

1.замотајте прст у стерилну газу

2.замотани прст ставите у пластичну кесу и завежите отвор

3. уроните кесу у хладну воду или кесу напуњену водом и коцкицама леда

4.заједно са пацијентом упутити у болницу

У којем је временском року након ампутације могуће извести реплантацију?

Што пре повређени и ампутирани екстремитет буду допремљени до болнице која је оспособљена за овакве захвате, шанса за успех реплантација је већа. У оптималним условима који зависе највише о начину пружања прве помоћи, одвојени прсти и делови длана могу се реплантирати након највише 20 сати. За веће делове тела граница је 6 сати.

Текст на основу извора уредила: др Карличић Мирјана, лекар на одељењу за пријем и збрињавање ургентних стања ОБ Панчево

Литература:

https://www.hitnapomocns.org.rs

Прва помоћ, Црвени крст Србије, 2010