1 2 3 4 5

ВестиКако се лечи анална фисура?

Анална фисура представља рану предела ануса у облику пукотине. Аналне фисуре најчешће погађају људе у средњим годинама, али се налазе и код сасвим мале деце, па и беба.
Узроци аналних фисура могу да буду веома тврда столица, затвор и напрезање приликом пражњења црева, хронични пролив, упални процеси завршног дела дебелог црева, упражњавање аналног секса, друга запаљенска обољења која се могу ширити и на овај регион.
Аналне фисуре се налазе и код сасвим мале деце, тј. код беба у пеленама, а узрок је, како се претпоставља, влажна средина у пелени. Старије особе могу развити аналне фисуре због проблема са затвором, и због проблема са смањеним протоком крви у овој регији. Могу се јавити и код породиља, највероватније због напрезања.

Знаци и симптоми аналних фисура су
- бол у току пражњења
- бол након пражњења црева може трајати и до неколико сати
- крв у столици
- свраб, или иритација око ануса
Као одговор на бол, пацијенти се плаше да врше велику нужду, па пролонгирају одлазак у тоалет по неколико дана, што додатно погоршава ситуацију.

Клиничка слика упућује да се ради о овом стању. Извођење ректалног прегледа може бити веома болно за пацијента, па се препоручује употреба анестетика у виду гела.
Аноскопија која се изводи амбулантно је сасвим довољна за постављање дијагнозе.
Допунски тестови се могу начинити (ендоскопија-колоноскопија) како би се елиминисао евентуални други узрок болести.

Здрав начин живота, укључујући додавање више влакана у исхрани, уношење више течности, редовно бављање физичким активностима, може да помогне да се регулише број и конзистенција столице.
Потапање у топлу воду 10 до 20 минута неколико пута дневно, нарочито након пражњења црева, помоћи ће да се опусти анални сфинктер. Не треба користити купке и сапуне, јер могу да иритирају.
Примена нитроглицерин масти шири крвне судове и повећава проток крви до ран и тиме убрзава лечење. Ова терапија такође смањује притисак аналног сфинктера, што олакшава и смањује бол. Нежељени ефекти могу бити главобоље, низак крвни притисак и вртоглавица.
Користе се и антибиотске креме локално на опрану површину.

Оперативно лечење долази у обзир код хроничних облика који не реагују на конзервативни третман. Долазе у обзир сфинктеректомије (засецање аналног сфинктера како би се смањила контрактилност, умањи бол и спречио настанак нових аналних фисура).

Извор: "simptomi.rs"