1 2 3 4 5

ВестиАНАТОМИЈА ДОЈКЕ

Дојка се налази на средњој трећини предњег зида грудног коша, неколико центиметара у страну од медијалне линије.

На средини предње површине дојке налази се брадавица. Брадавица је окружена ареолом, на којој се налазе више малих квржица. То су лојне жлезде способне да луче млеко. Испод ареоле налази се ареоларни мишић, који се састоји од циркуларних и радијалних влакана. Ова влакна се припајају на бази дермиса и функција им је да контрахују ареолу и базу брадавице. Масно ткиво окружује жлезду са предње и задње стране. Сама жлезда се састоји од секреторног и екскреторног дела. Задња површина јој је глатка и равна, а предња неправилна.

Медијални део дојке васкуларизује унутрашња торакална артерија а латерани и доњи део спољашња торакална артерија, горња торакална артерија и торакоакромијална артерија. Површне и дубоке вене дојке уливају се у спољашње и унутрашње торакалне вене и у интеркосталне вене.

Лимфни судови око алвеола, као и кожни лимфни судови сакупљају се у ареоларни плексус од кога полазе три групе лимфатика: латерални, медијални и доњи. Латерални лимфатици се сливају у пар великих стабала, који воде до лимфних чворова око латералне торакалне артерије и вене. Ови нодуси комуницирају са аксиларним лимфним жлездама. Медијални лимфатици, који полазе од медијалног дела ареоларног плексуса, завршавају се у парастерналним и супраклавикуларним лимфним чворовима. Субмамиларни лимфатици потичу из дубине жлезде и дренирају се у инфраклавикуларне лимфне чворове и у супротну дојку.

Инервацију дојке обезбеђују цервикални плексус , брахијални плексус и интеркостални нерви.

Извор: https://simptomi.rs/bolesti/21-urologija-i-ginekologija-bolesti-muskaraca-i-zena/3331-anatomija-dojke