1 2 3 4 5

Вести7. април - Светски дан здравља

Светски дан здравља обележава се сваке године 7. априла. Овогодишњи дан је посвећен медицинским сестрама и бабицама, под слоганом „Подржимо медицинске сестре и бабице“. Циљ је да се скрене пажња на њихову важност и значајну улогу у очувању здравља широм света.

Медицинске сестре и други здравствени радници налазе се на челу одговора против корона вируса, пружајући висок квалитет, са поштовањем третман и негу, водећи дијалог у заједници за решавање страхова и питања и у неким случајевима прикупљање података за клиничке студије. Једноставно без медицинских сестара не би било одговора. У овој Међународној години медицинских сестара и бабица, Светски дан здравља истакнуће тренутни статус неговатеља широм света. Светска здравствена организација и њени партнери донеће низ препорука за јачање радне снаге за негу и бабица. То ће бити од кључног значаја за постизање националних и глобалних циљева везаних за универзалну здравствену покривеност, здравље мајке и деце, заразне и незаразне болести, укључујући ментално здравље, спремност за хитне случајеве и реаговање, безбедност пацијената и испоруку бриге интегрисане и оријентисане на људе између осталих.

Кључне чињенице:

1.У целини, 70% здравствене и социјалне радне снаге чине жене. Велики део тога представљају медицинске сестре и бабице.

2.Медицинске сестре и бабице играју кључну улогу у бризи о људима свуда, укључујући и тренутке избијања и окружења која су крхка или у сукобу.

3.Постизање здравља за све зависиће од довољног броја добро обучених и образованих, регулисаних и адекватно подржаних медицинских сестара и бабица, које примају плату и признање сразмерно услугама и квалитету неге коју пружају.

4.Медицинске сестре и бабице имају однос са својим пацијентима који се заснива на поверењу, познавање пуне слике о нечијем здрављу помаже побољшању неге и штеди новац. Такође познају традицију, културу и поступке својих заједница, што их чини незаменљивим за време епидемије или ванредне ситуације.

5.Улагање више у бабице, које су кључне за здравље мајке и новорођенчади, као и за планирање породице, могло би да спречи преко 80% свих мајчиних смрти, мртворођених и смрти новорођенчади. А када бабица или група бабица пружа негу од трудноће до краја постнаталног периода, може се спречити готово четвртина превременог порођаја.

6.Многе земље морају учинити више како би осигурале да медицинске сестре и бабице могу радити у окружењу у којем су безбедне, поштују их колеге медицинске струке и чланови заједнице и где је њихов рад интегрисан са другим здравственим радницима.

Пет кључних области улагања:

-Убрзати улагања у образовање сестара и бабица.

-Запослите више медицинских сестара.

-Уложити у лидерске вештине медицинских сестара и бабица.

-Нека бабице и медицинске сестре чине срце примарне здравствене заштите.

-Подржите медицинске сестре и бабице у пружању промоције здравља и превенције болести.

Текст на основу извора уредила др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенеролошког одсека Опште болнице Панчево.

Извор: www.who.int