1 2 3 4 5

ВестиШта је берибери?

Берибери представља недостатак тиамин-пирофосфата у организму (тиамин пирофосфат је активни облик витамина Б1). Витамин Б1 у организму учествује у процесу метаболизма угљених хидрата. Витамин Б1 је хидросолубилан (растворљив у води) и тело може да складишти само око 20мг овог витамина укупно – највише се накупља у скелетним мишићима, а налази се у јетри, срцу, бубрезима и мозгу.

У храни се налази у опнама житарица, квасцу, воћу и порвћу. Код повећаних енергетских потреба (тешка физичка и психичка активност, трудноћа, хипертироидизам, болест и повишена телесна температура, потребе са витамином Б1 се повећавају).

Узрок настанка бербери је исхрана сачињена од полираног пиринча, конзумирања великих количина свеже рибе (суши), конзумирање великих количиина чаја, кафе, алкохола, хронично изгладњивање и анорексија нервоса, хемодијализа и перитонеална дијализа, повећане енергетске потребе (трудноћа, дојење, употреба диуретика, дуготрајно рекурентно повраћање (током трудноће), али и код болести које доприносе лошој апсорпцији (операције желуца, целијачна болест, хроничне болести црева...).

Не постоје тачни подаци о броју оболелих од берибери на годишњем нивоу, међутим земље у развоју имају већи број пацијената са овом хиповитаминозом. Не постоји полна и расна предилекција за њен настанак.

Како се манифестује берибери?
Симптоми и знаци берибери су
- умор и малаксалост
- проблеми са запамћивањем, главобоља, иритабилност и поремећаји спавања
- појава парестезија (осећај трњења) и болова у екстремитетима
- грчеви у мишићима
- тахикардија (убрзан рад срца) и осећај лупања срца (палпитације)
- болови и осећај притиска у грудима (стенокардија)
- низак крвни притисак (хипотензија) са вртоглавицом
- осећај надутости и неугодности у трбуху
- мучнина и повраћање
- опстипација (затвор)
- појава отока на рукама, ногама и у пределу лица
- у крајњим стадијумима болести развија се срчана инсуфицијенција и може доћи до развоја коме и смртног исхода

Како се поставља дијагноза берибери?
Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом може да помогне да се посумња на бери бери, нарочито уколико постоје знаци неухрањености, хроничног алкохолизма и ако постоји анкета о храни која се уноси.

Од лабораторијских анализа мери се ниво тиамина у крви, заједно са нивоом пирувата, алфакетоглутарата, лактата и гликоксилата.

Рутински се врше и анализе нивоа тироидних хормона (Т3, Т4), као и нуво ТСХ како би се искључило постојање хипертиреозе (повећано функционисање штитасте жлезде).

Како се лечи берибери?
Лечење се обично започиње ординирањем тиамина интрамскуларно у дози од 50мг у трајању од неколико дана, а затим се прелази на ординирање комплекса витамина Б оралним путем.

Код особа са нормалним функционисањем бубрега, тиамин није токсичан, чак и у великим дозама.

Потребно је начинити табеле исхране како би се уносила адекватна количина тиамина путем хране. Неопходно је и лечење основне болести која је изазвала недостатак тиамина у организму.

Извор: simptomi.rs