1 2 3 4 5

ВестиОпшта болница Панчево добија опрему вредну 80 милиона динара

Захваљујући новцу Покрајинске владе и Министарства здравља Републике Србије Општа болница Панчево после дванаест година купиће нови скенер, а биће замењен и један од рендген апарата који је у употреби читавих пет деценија.

„Добили смо нешто више од 80 милиона динара за набавку неопходне опреме. У тој опреми кључан је нов дигитални рендген апарат, нов ултразвук за Службу кардиологије, нов ултразвук за Службу радиологије, за Службу урологије ће стићи ендоскопске сет за интервенције и операције које се раде уз помоћ ове методе, односно без отварања стомака пацијентима којима је неопходна уролошка интервенција", изјавио је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

Општа болница Панчево досад није имала апарат за чување сопствене крви који ће помоћи да се надокнаде несташице крви које се понекад дешавају, собзиром да се сада раде и операције које нису хитне.

„Неки пут будемо у оскудци са крвљу, ово је апарат који ће служити за хладне операције, да пацијент да своју крв која ће му се касније вратити. То има своје огромне предности. Смањује се могућност настанка неке нежељене реакције", каже др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

Средства Министарства Здравља која су намењена Општој болници Панчево, биће употребљена за куповину новог скенера и још једног дигиталног рендген апарата.

„Ми ћемо реко Министарства здравља и кредитом Светске банке добити нов скенер и још један нов дигитални рендген. Испунили смо услове конкурса, завршили сву могућу докиментацију, тендере, потписали уговор са испоручиоцима опреме и чекамо рок који је уобичајено 60 дана, ја очекујем да ће због новонасталих околности то бити продужено, али свакако смо оптимисти и очекујемо да ћемо до првог септембра имати нови скенер и све ово што смо досад набројали. Са тим што ћемо због демонтаже и монтаже новог скенера бити без скенера надамо се не дуже од 20 дана," рекао је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

Планирано је да се садашњи скенер максимално стави у функцију и обави што више прегледа, како би што лакше прегурали период који ће болница бити без скенера због монтаже новог. А током тог периода предивиђено је да сви хитни случајеви буду упућени у Београд.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТB Панчево
датум: 3.6.2022.