1 2 3 4 5

ВестиБОЛ У ГРЛУ

Бол у грлу најчешће могу да проузрокују вируси или бактерије. Преносе се прљавим рукама, али и директним контактом, на пример пољупцем. Честа је код деце и младих људи, али се може појавити у било ком животном добу. Неки од вируса који изазивају грлобољу на слузокожи уста могу да проузрокују појаву афти - малих болних плихова.

Други узроци могу бити дисање на уста, дренажа синуса. Такође, грлобољу изазива „Streptococcus" и „Arcanobacterium haemolyticum" најчешће код младих људи, коју прати ситан осип. Није сваки бол у грлу ангина (како се то обично погрешно мисли), а нарочито ако нема високе температуре. Ако траје дуже од 2 недеље и поред лечења може бити знак озбиљнијег обољења као што је рак грла или АИДС.

Како спречити грлобољу?
Ево неколико савета како да заштитите своје грло од потенцијалних болова и упала:
Штедите грло - уколико вас грло боли и гребе, предахните мало. Мање причајте, правите дуже паузе кад говорите, нека вам тон буде раван. Немојте причати дуго на хладном и отвореном.
Пазите са напитцима - немојте пити претерано топле, као ни хладне и газиране напитке. Алкохол никако не конзумирајте. Избегавајте задимљене и загушљиве просторије, које такође могу утицати на бол у грлу.
Заштитите се - користите неке пастиле како би заштитили слузницу грла. Један од начина да бринете о свом грлу је и да га редовно испирате чајевима од жалфије и других биљака.
Дишите на нос - То је једини здрав начин дисања, јер дисање на уста у значајној мери оштећује слузницу грла. За исправно дисање на нос најважније је да вам је нос увек уредан, да је слузница здрава, а носни ходници проходни.

Симптоми и лечење бола у грлу
Најчешћи симптоми су болови у грлу и проблеми са гутањем. Бол се може ширити ка ушима, могућа је повишена телесна температура, могу да отекну лимфне жлезде испод доње вилице и на врату. Уколико је грлобоља изазвана вирусима симптоми су обично блажи и често су повезани са обичном прехладом. Уколико је грлобоља изазвана Цоџсацкие вирусом могу се појавити мали пликови на крајницима и непцу.

Ако је грлобоља проузрокована стрептококама, крајници отичу, обложени су, све је праћено високом температуром, болом у грлу, непријатним дахом, а пацијент се осећа веома болесно. Стрептоцоццус је бактерија која изазива реуматску грозницу која је веома озбиљно обољење, изазива бол у зглобовима и оштећење срчаних залистака. Па је лечење грлобоље изазване стрептококама веома важно како би се спречила појава реуматске грознице.

Постављање дијагнозе
Лекар дијагнозу поставља на основу симптома, када је потребно брисом из грла и понекад узорком крви. Начин лечења зависи од проузроковача. Ако су грлобољу изазвале бактерије лечи се антибиотицима углавном без било каквих компликација. Код грлобоље изазване вирусима, грлобоља се обично лечи само парацетамолом за скидање температуре. Симптоми могу бити олакшани спрејевима и таблетама које садрже анестетике и антисептике.

Када радити брис грла?
Брис грла је најбољи начин да се утврди има ли бактерија у грлу које треба лечити. Брис је једноставна и јефтина дијагностичка метода која се може урадити у великом броју лабораторија, чак и без одласка у здравствену установу. После 24 сата и првог читања се већ може знати да ли расте нека од патогених бактерија коју треба лечити антибиотиком.

Ако нема високе температуре и особа је доброг је расположења и не жали се на друге тегобе, нема потребе да се жури са брисом грла. Ако се ради о стандардним вирусним упалама грла оне ће проћи већ за дан-два, бол ће се смањивати и престаће, па брис није неопходан.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 22.7.2022.