1 2 3 4 5

ВестиСПОНДИЛОЗА

Спондилоза је резултат дуготрајног дегенеративног процеса са хипертрофичноим променама, стварањем остеофита (коштани трнови) који могу да проминирајуу у кичмени канал и да доведу до дегенеративних промена на кичменој мождини.

Узрок настанка
Спондилоза настаје свакодневним „трошењем“ кичменог стуба данашњим начином живота и рада. Дуго седимо у неприродном положају за столом, уз књиге и компјутере, у аутомобилима и на радним местима неприлагођеним нормалном, природном ставу кичме. Због тога настају промене на коштаном делу- пршљеновима који се „троше“, стварају се коштани трнови на крајевима који притискају корене живаца који излазе из кичмене мождине. Исто тако настају промене на дисковима који постају нееластични, тврди, пуцају прстенови који их окружују и јављају се избочења, то јест они „искачу“ и притискају околне структуре, у првом реду корене живаца.

Клиничка слика
Цервикална спондилоза - симптоматологија се обично јавља постепено. Болови се могу јавити у врату, рамену и руци. Често постоје парестезије (измењени осећај у виду мравињања) у одговарајућем дерматому (део коже који је инервисан захваћеним нервом). Хипестезија и хипалгезија (смањени осећаји за додир и бол) су ређе. Могу се јавити мишићна хипотонија, хипотрофија, ретко фасцикулације (трзајеви) као и снижење мишићних рефлекса. Овај клинички синдром је познат као цервикобрахијални синдром.

Лумбална спондилоза - у анамнези има више наступа болова у лумбалном делу кичме (лумбаго), обично после напрезања. Актуелни бол је локализован у истом пределу и шири се ка зглобу кука, низ потколеницу и лист ноге све до прстију. Парестезије (измењени осећај, осећај мравињања), некад и хипестезија (смањен осећај за додир) у палцу ноге говоре да је у питању лезија корена L5, односно оштећење дискуса између четвртог и петог лумбалног пршљена.Када се ове сметње јаве на спољној страни стопала и малом прсту, реч је о оштећењу корена С1. Ахилов рефлекс је снижен или угашен. Болови се појачавају покретима и напрезањем (кашаљ, кијање, смех). Могу се наћи и разноврсни моторни знаци-најчешћи налаз је рефлексни спазам паравертебралне мускулатуре која предстваља одбрамбену реакцију од болних покрета. Покретљивост овог дела кичме је ограничена, нарочито уназад. Може се јавити и хипотонија мишића, нпр.глутеалних а некада и мишића целе ноге. Немогућност стајања на прстима и пети последица је слабости флексора и екстензора палца и флексора стопала. Пролапс између другог и трећег и трећег и четвртог лумбалног пршљена даје симптоматологију од стране нервуса феморалиса-снижење односно гашење пателарног рефлекса, смањење снаге, хипотонија и хипотрофија мишића квадрицепса.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничког прегледа, рендгенског снимка, ЦТ - а (компјутеризована томографија) или МР - а ( магнетна резонанца) кичме. ЕМНГ (електромијелографија) - метода код које се површним електродама и иглицама анализира евентуално оштећење мишића и живаца

Лечење
Може бити конзервативно и хируршко. Конзервативно лечење састоји се од смиривања акутних погоршања и превентиви даљих оштећења. Прво се постиже аналгетицима и имобилизацијом. Превентива се састоји из физикалне терапије, избегавања траума и повременог ношења оковратника. Теба практиковати спавање на јастуку који обезбеђује положај врата и главе у осовини са кичменим стубом. Хируршка терапија се своди на разне технике и приступе ослобађања притиска на корене живаца или кичмену мождину. Спроводи се онда када конзервативна терапија нема резултата и када наступа погоршање болести као што су слабост руке или ноге, сметње мокрења и дефекације, интензивни болови итд. Хируршко лечење се састоји из неколико хируршких процедура: предња међупршљенска фузија, ламинектомија и постолатералана ламинектомија са фораминотомијама.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 24.5.2023.