1 2 3 4 5

ВестиШта је алкохолна болест јетре (цироза јетре)?

Прекомерно конзумирање алкохола може да доведе до обољења јетре, али може да нанесе велику штету и осталим органима у организму.

Стопе алкохолне болести јетре су алармантно повећане у последњих неколико година. Смртни исход код терминалног стадијума ове болести који се карактерише цирозом јетре и попуштањем функција јетре, веома је велики, а битно је напоменути и то да је у Србији програм трансплантације јетре и уопште, завештања органа међу најнижим нивоима у Европским земљама.

Количина алкохола која може да изазове оштећење јетре варира од особе до особе. Алкохол је отров и као таквог, јетра га обрађује и избацује из организма. Уопштено, што се више алкохола конзумира, оштећења јетре су већа и раније наступају. Постоје докази да већа количина алкохола брже води јетру у цирозу, као и да постоји генетски наследна осетљивост на штетне последице алкохола. Жене су осетљивије на ефекте алкохола, како краткорочно, тако и дугорочно, а гојазност повећава ризик од развоја алкохолне болести јетре.

Постоје три главне фазе, мада напредовање кроз ове фазе није код свих људи исто.

Масна јетра: алкохоличари често развијају масне промене у јетри. Ово није повезано са погоршањем функције јетре, али абнормалности могу да се примете у неким од тестова крви који показују функцију јетре. Масна јетра је промена која се може повући, уколико се апстинира од алкохола, али је прва фаза у прогресију цирозе.

Алкохолни хепатитис (жутица): Ефекти овог стања могу да буду благи, али могу бити и опасни по живот. Тестови крви на функцију јетре ће увек бити поремећени, а пацијент може развити жутицу. Као и код масне јетре, уздржавање од алкохола може да преокрене ефекте, али људи који и даље у великој мери пију имају висок ризик од развоја цирозе.

Цироза: Ово је коначна, неповратна фаза и карактерише је ожиљак на јетри и развој чворова у јетри. То је стање које озбиљно утиче на функције јетре и скраћује животни век. Поред тестова поремећене функције и жутице, могу да се јаве модрице и крварења услед абнормалности система згрушавања крви. У поодмаклој фази , преостали капацитет јетре је недовољан за обављање својих нормалних функција, и долази до развоја врло озбиљних симптома.

Који су симптоми и знаци алкохолне болести јетре (цирозе)?
Симптоми су обично неспецифични и не указују на озбиљност основног оштећења јетре. Многи људи ће имати нејасне симптоме као што су:
- замор
- мучнина
- повраћање (обично ујутро)
- проливасте и масне столице
- болови трбуху, нарочито испод десног ребарног лука
- жута пребојеност коже и слузокоже
- асцитес (накупљање течности у трбуху и отицање трбуха)
- хематемезе(повраћање крви)
- енцефалопатија (конфузија, смањен ниво свести и промене спавања, евентуално напредовање ка коми)

Како се поставља дијагноза алкохолне болести јетре (цирозе)?

Тестови крви могу да укажу на неки поремећај, али сами нису довољни за постављање дијагнозе. Од лабораторијских тестова раде се серумске трансаминазе, билирубин, крвна слика са комплетном биохемијом и нивоом електролита.

Ултразвук трбуха је следећи корак у постављању дијагнозе, а помаже и приликом узимања биопсије јетре која дефинитивно потврђује дијагнозу.
Ултразвук може да помогне у процени тежине болести и да искључи друге узроке абнормалних тестова крви, као што је камен у жучној кеси.
Биопсија јетре се обавља под локалном анестезијом и добија се мали узорак јетре за хистопатолошку анализу која је златни стандар у утврђивању степена оштећења јетриног ткива.

Како се лечи алкохолна болест јетре (цироза)?
Минималне промене, или масна јетра - уздржавање од алкохола и побољшана исхрана уз нормалну телесну тежину.

Алкохолни хепатитис - у благим случајевима само уздржавање од алкохола и здрава исхрана помажу. У тешким тешким случајевима са жутицом, крварењима и асцитом, неопходно је болничко лечење. Кортикостероиди могу да помогну, али чак и са овим лековима 10 до 15 % пацијената умре у року од три месеца од развоја симптома.

Цироза јетре може дати низ компликација и лечење је усмерено управо на њих. Компликације које могу да се развију су крварења из варикозитета једњака (абнормалне вене једњака), асцит, жутица и енцефалопатија (конфузија, смањење нивоа свести и кома).

Крварења варикозитета се лече ендоскопијом како би се уништиле ненормално проширене вене у зиду једњака. Лечења бета-блокаторима, као што је пропранолол (нпр. Индерал) може да смањи ризик од даљег крварења смањивањем крвног притиска.

Извор: симптоми.рс
датум: 13.2.2022.