1 2 3 4 5

ВестиЦИСТИТИС

Циститис представља запаљење мокраћне бешике најчешће изазвано бактеријама, али може настати и због инфекције вирусима, гљивама, деловањем токсичних агенаса, лекова и др.

Узрок настанка
Бактерије у бешику могу доспети асцендентним путем из околине, преко уретре, десцендентним путем из бубрега и уретера; лимфним путем из инфективних жаришта оближњих подручја (колитиси, апендицитис, простата код мушкараца, генитални путеви жене). Присутност клица у бешици представља неопходни елемент за појаву циститиса, али сама по себи није за то довољна. Неопходно је да у томе учествују и други фактори, као што је застој урина у бешици, конгестија карличних органа као последица трудноће, менструације, хладноће, пролапс утеруса, или трауматске лезије (због каменаца, катетеризације); слаби хигијенски услови, интензивна физичка активност. Ризични фактори могу бити и разни облици контрацепције - дијафрагма и спермициди, којима су премазани кондоми, чести полни односи и лоша навлаженост вагине. Опасни су и ретки полни односи, али са различитим партнерима.

Клиничка слика
Главни симптоми циститиса су учестало мокрење, дизурија и хематурија (пецкање и болови при мокрењу и присуство крви у мокраћи). Урин има непријатан мирис, а болесник се жали на непријатно осећање супрапубично.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе , клиничке слике, лабораторијских налаза (налаза бактерија у урину), урографије.

Лечење
У активном акутном циститису неопходно је одмах применити дезинфицијенсе или антибиотике који делују на мокраћне путеве. Често пацијент и сам узима лекове пре него се консултује са лекаром; међутим, добро је правило да се пре примене антиинфективних лекова узме узорак урина да би се направила уринокултура са антибиограмом, па се на основу тога одређују антибиотици.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 6.8.2023.