1 2 3 4 5

Вести14. јун – Светски дан добровољних давалаца крви

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14. јуна у циљу захвалности према добровољним даваоцима крви. Овај дан је посвећен подизању свести о глобалној потреби за сигурном и безбедном донацијом крви и начину како би сви могли да дају свој допринос. Светска здравствена организација је 2005. године одредила овај датум као дан којим се захваљује свим добровољним даваоцима крви и подстиче људе да дају своју крв.

Добровољно давање крви је потреба целог света како би се осигурало да појединци и заједнице имају приступ безбедној и квалитетној крви и крвним производима и у нормалним и у ванредним ситуацијама. Значај обележавања Светског дана добровољног давања крви јесте да се позову појединци да постану спасиоци других тако што ће добровољно дати крв.

За обележавање Светског дана добровољних давалаца крви одабран је 14. јун јер је на овај дан 1868. године рођен славни аустријски научник др Карл Ландштајнер, чије је откриће АБО система крвних група овенчано Нобеловом наградом за физиологију и медицину 1930. године.

Први давалац крви у Србији био је Будимир Гајић из Белановице код Љига. На предлог др Николе Крстића, хирурга из Београда и солунског борца, Будимир Гајић, борац са прве линији фронта у пољској болници у околини Солуна крајем 1916. године као добровољац, први се јавља и даје крв за непознатог рањеника. Следећег јутра одбио је понуђену поштеду и са својим саборцима отишао у нову борбу.

Институт за трансфузију крви Србије организује акције добровољног давања крви од 9. до 15. маја 2022. у Београду и другим градовима Србије. Парола овогодишње акције добровољног давања крви гласи „Желите ли да урадите нешто веома важно данас? Дајте крв… рачунамо на вас!“ Институт организује акције током целе године јер је потреба за крвљу и крвним продуктима велика. У Србији је потребно да буде 40 давалаца крви на 1000 становника (4%), а тај проценат се годинама креће око 3%.

Добровољно дајте крв у свом граду или општини. Ваш дар је од непроцењиве вредности – хвала што га делите са другима.

Текст предузела и адаптирала др Јелена Минић, Општа болница Панчево: https://www.danubeogradu.rs/2022/05/institut-za-transfuziju-krvi-srbije-dobrovoljno-davanje-krvi-9-15-maj-2022/