1 2 3 4 5

ВестиАКУТНА ДИЛАТАЦИЈА ЖЕЛУЦА

Акутна дилатација желуца представља изненадно накупљање велике количине желудачног садржаја и гасова који се не ресорбују и не транспортују у ниже партије дигестивног тракта у одсуству органске опструкције желуца.

Узрок настанка
Узрок настанка није познат. Најчешће настаје 48 до 72 сата након хируршке интервенције у трбуху или ван њега, мада се развија и у току акутних и хроничних обољења као што су холециститис, шећерна болест, ендокардитис, пнеумонија. Испољава се и након анестезије, абдоминалне трауме или претераног конзумирања хране.

Клиничка слика
Поремећај се испољава изненадном мучнином, повраћањем велике количине желудачног и дуоденалног садржаја, тако да брзо долази до дехидратације, хипокалиемије, хемоконцентрације и азотемије. Ацидобазна равнотежа није поремећена због истовременог губитка желудачног и дуоденалног садржаја. Болесници постају немирни и адинамични. Хиповолемија, тахикардија и редуковано излучивање урина брзо доводе до шока.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, објективног прегледа, лабораторијских налаза, нативне графије абдомена, ендоскопије желуца и дуоденума.

Лечење
У лечење болесника се уводи назогастрична сонда, спроводи се хидратација уз корекцију електролитског дисбаланса и ацидозе. Уз правовремену терапију прогноза је углавном добра.

Извор:стетоскоп.инфо
датум: 30.3.2023.