1 2 3 4 5

ВестиДисфонија – промуклост

Промуклост је симптом измењеног квалитета гласа. Органи који непосредно учествују у произвођењу гласа су плућа, гркљан, ждрело, усна дупља и нос, а као резултат добијамо глас одређене јачине, висине и боје. За правилан глас и говор неопходан је потпуни интегритет свих органа који учествују у њиховом формирању. За формирање, одржавање и контролу гласа и говора од необичне је важности очуван слух. Без очуваности слуха особа која изговара гласове није у стању да их контролише, па долази до деформације говора.

Промуклост (дyспхониа) је поремећај гласа који означава свако одступање од његових физиолошких особина висине, интензитета и квалитета.
Поремећаји гласа настају због органских или функционалних, примарних или секундарних и периферних или централних оштећења ових органа, међу којима ипак постоји велика међусобна изукрштаност.
Органски узроци промуклости могу бити:
1. запаљенски процеси,
2. алергијска обољења,
3. ендокринолошки поремећаји,
4. неуролошки поремећаји,
5. тумори – бенигни (полипи, папиломи, чворићи) и малигни
6. ранији хируршки захвати,
7. повреде,
8. хронична иритација,
9. конгениталне аномалије,
10. оштећења слуха.
11. психичке дисфоније су изазване психичким конфликтима, неурозама страха и др.
12. функцијске дисфоније су доста честе у људи који глас употребљававју у својим занимањима (наставници, глумци, певачи и др).
13. у дечјој доби промуклост могу узроковати и хиперкинетичка дисфонија, хиперкинезија која се јавља као компензаторни, секундарни механизам код већ постојећих органских промена на гласницама или као примарни функционални поремећај. Узрокована је дуготрајном, погрешном употребом гласа, најчешће викањем, прегласним говором, напетим вокалним играма, претераним чишћењем грла или кашљањем. Хиперкинетичка дисфонија и вокални нодули чешћи су у дечака на узрасту од шест година, те између девете и једанаесте године, а након тога њихова присутност нагло опада с пубертетом.
Свака промуклост која траје дуже од две недеље захтева ОРЛ преглед којим се омогућава директна визуализација свих структура које учествују у продукцији гласа.

Клиничка слика
Код запаљенских промена промуклост мења јачину, висину и боју у току дана. Постоји појава храпавости и промуклости гласа који постаје "сув", оштар и више или мање дубок или промуклост, а затим све слабашнији, храпави глас, отежан, слаб, "плачан" глас. Ако дуго траје и постепено се погоршава, најчешће је последица тумора.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, клиничког прегледа, ларингомикроскопије и др.

Лечење
Лечи се основно обљење које је узроковало дисфонију.
Фонопедска (гласовна) рехабилитација има за циљ да отклони поремећај гласа успостављањем исправне навике у вези са коришћењем гласа.
Неке од метода фонопедске рехабилитације, које се користе у зависности од врсте поремећаја гласа су: вежбе дисања, вежбе фонације, стварање гласовног модела, успостављање правилне висине гласа, успостављање оптималне јачине и боје гласа, вежбе феед – бацк система, дигитална манипулација, уклањање оптерећења вокалних органа.
У третману промуклости дечје доби учествује стручан тим који чине фонијатар, логопед, психолог, неуролог.

Текст на основу извора уредили др Зорана Ћирић и др Наташа Тодосић
Извор: Оториноларингологија за студенте медицине, Проф. др Војко Ђукић
датум: 30.1.2023.