1 2 3 4 5

ВестиШта је акутни респираторни дистрес синдром?

Акутни респираторни дистрес синдром је нагло попуштање респираторног система. У кратком времену, дисање постаје тешко, и парцијални притисак кисеоника у крви опада.

АРДС се обично јавља код људи који су већ критично оболели и главни симптом, отежано дисање (диспнеја), обично се развија у року од неколико сати до неколико дана након болести, или трауме.Бројни су узроци респираторног дистрес синдрома, а неки од њих су вирусне, или бактеријске пнеумоније, ширење инфекције кроз крвоток (сепса), срчана инсуфицијенција (попуштање срца), стања после трансфузије крви, озбиљне повреде главе и грудног коша, преломи дугих костију, као што је бутна кост, који може да ослободи честице масти које се преносе кроз крвоток до плућа (емболија), аспирација повраћеног садржаја, или неких хемикалија, инхалација дима, аспирација течности, нежељене реакције на поједине лекове, упала панкреаса (панкреатитис), шокна стања... Ако је могуће, важно је да се пронађе узрок АРДС, јер се може одредити адекватна терапија. У неким случајевима, узрок АРДС никада није пронађен, што у великој мери погоршава прогнозу болести. Компликације АРДС-а могу бити фиброза плућа, пнеумоторакс (присуство ваздуха у грудној шупљини), инфекције, поремећаји понашања и депресије, сепса...

Знаци и симптоми АРДС могу да варирају у интензитету, у зависности од узрока и тежине.

Они обухватају:

-отежано дисање (диспнеја)

-убрзано дисање (тахипнеја)

-низак крвни притисак (хипотензија)

-централна цијаноза (плава пребојеност коже усана)

-конфузија и екстремни умор

-кашаљ

-повишена телесна температура

-раздражљивост и страх

Уколико постоје ови симптоми и знаци, важно је брзо збринути болесника и укључити адекватну терапију, јер је брза терапија кључ успеха у његовом лечењу.

Знаци и симптоми заједно са објективним прегледом су битни у успостављању дијагнозе. Гасне анализе крви (проценат кисеоника и угљен диоксида у крви) показују акутне проблеме са дисањем. Може да се уради и рендгенски снимак плућа као допунско средство, као и компјутеризована томографија (скенер) који показују узрок болести. Анализе крви се могу радити како би се потврдило постојање инфекције (комплетна крвна слика са леукоцитном формулом, седиментација, ЦРП, фибриноген). Анализе срчаних функција (ехокардиографија) помажу, уколико је попуштање респираторног система настало због проблема са срцем.

Први циљ у лечењу је да се обезбеди адекватна оксигенација плућа, путем маске за кисеоник, или евентуално путем механичке вентилације, медјутим, што се дуже користи машина за потпору дисања, компликације су веће. Превише течности у циркулацији повећава гомилање течности у плућима, па се користе диуретици (лекови за измокравање).Лекови против болова (аналгетеци) данас се дају по протоколу, а уколико постоји опасност од емболија (стање после прелома), ординирају се лекови против згрушавања крви (антикоагуланси). Сурфактант, антицитокини, простагландини и лекови за стимулисање срчаног рада могу да помогну.Раније су се користили кортикостероиди, међутим, бројне студије су показале да давање кортикостероида не утиче на стопу преживљавања.На жалост, смртност је око 50-60 % код постојања акутног респираторног дистрес синдрома, без обзира на терапију.

https://simptomi.rs/bolesti/9-pulmologija-bolesti-pluca/137-akutni-respiratorni-distres-sindrom-ards-plucni-edem-ubrzano-disanje-otezano-modar-jezik-sepsa-kasalj-iskasaljavanje-cijanoza-simptomi-pluca-dijagnoza-holesterol-bolest-bolesti-uzrok-posledica-lecenje-terapija-beograd-srbija

16.09.2021.