1 2 3 4 5

ВестиДизартрија- поремећај говора

Дизартрија се описује као органски поремећај говора који се испољава сметњама у стварању гласова, а који се заснива на нервно - мишићном оштећењу говорне мускулатуре.

Узрок настанка
Дизартрија се јавља као последица пирамидних лезија и болести екстрапирамидних путева, церебралне парализе, Паркинсове болести, мултипле склерозе, шлога, повреде мозга, тумора мозга, дуготрајног конзумирања алкохола и дрога. Као последица ових болести настају парализе, слабости или инкоординације мишића језика, усана, непца, ларинкса.

Клиничка слика
Дизартрични говор се карактерише као успорени говор, спазматичан, изопачен, неразговетнан, слабо артикулисан, постоји тешко контролисање јачине и висине гласа, промукао глас, постоје и проблеми са жвакањем и гутањем.

Дијагноза
Дијагнозу дизартрије поставља логопед, затим се врше испитивања да би се открио узрок настанка (неуролошки преглед, лабораторијске анализе, ЦТ, НМР).

Лечење
Лечење подразумева вежбе артикулације и гласа. У лечење се мора укључити и породица и школа (код деце). Уз то се лечи и основна болест која је узроковала дизартрију.

Извор:стетоскоп.инфо
датум: 29.7.2023.