1 2 3 4 5

ВестиНационалне смернице за примену лекова у периоду дојења

Мајчино млеко је због свог састава непобитно најздравије за новорођенче и одојче. Дојење представља наставак природне пренаталне исхране, екстерну везу мајке и плода, имунолошку интеграцију мајке и детета, и остаје једна од кључних активности у гајењу детета и од највећег значаја за јавно здравље, за здравље детета и истовремено за здравље мајке. Са психолошке стране, дојење је почетак стварања сигурног окружења у коме ће дете одрастати.

Питање безбедности коришћења различитих лекова током дојења стално морају разматрати како лекари који прате здравствено стање породиље, тако и лекари који су задужени за праћење и развој детета.

„Националне смернице за примену лекова у периоду дојења” припремила је Радна група за израду Националних смернице за примену лекова у периоду дојења, са проф. др Браниславом Миљковић са Фармацеутског факултета Универзитета у Београду као председницом, и још 10 чланова који су истакнути представници клиничке и фармацеутске праксе у Републици Србији.

Смернице омогућавају да стручна јавност буде упозната са расположивим чињеницама о безбедности прописаних лекова (примена вакцина, суплементације витаминима и минералима, контрацепције у периоду дојења, примена радиолошких и нуклеарно-медицинских дијагностичких метода и утицај супстанци које изазивају зависност), што олакшава избор оптималног лека и управљање рационалном фармакотерапијом дојиља уз безбедан наставак дојења током терапије.

Електронску верзију Националних смерница за примену лекова у периоду дојења можете преузети директно са сајта Батута ОВДЕ