1 2 3 4 5

ВестиВажна правила за антибиотску терапију

Током ноћи на одељњу Ухо, грло и нос збрињавају се хитни случајеви, није ретко да у саобраћајним незгодама буду повређени глава, нос или вилица, такође гутање предмета и рибљих костију није реткост. На сву срећу, ипак су то ређи случајеви, сваке ноћи чести су доласци због капљичних инфекција и упале средњег уха.

„Већина тих пацијената су мала деца са неким капљичним инфекцијама, високим температурама болним ушима. Мислим да ми сами себи правимо посао беспотребно, оно што би се могло одради у неким примарним амбулантама", говори др Вељко Божић, специјалиста оториноларинголог и начелник ОРЛ одељења.

Упале ушију код деце су честе, дете плаче јер не трпе бол па често децу током ноћи доводе на одељење ОРЛ болнице. Начелник овог одељења истиче да то не спада у хитно стање и објашњава шта родитељи треба да предузму.

„Препишемо терапију, капи за нос и антибиотике. Али антибиотик да ли је отпочета терапија ујутру или увече нема битног значаја, а капи за нос то свака кућна апотека поседује као и антипиретике и аналгетике као што су бруфен, парацетамол. И након што дете одспава да дође у нормално време код лекара", препоручује др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

Антибиотик се мора пити по упутству које је назначено на леку, уколико се прекине упала није излечена до краја.

„Само паковање говори да морате испити цело. Ако је то сируп, испити целу флашицу. То што ми скраћујемо само може довести до резистенције, па када инфекција буде третирана антибиотиком следећи пут неће дати резултат који је предвиђен. Терапија би свака требала да траје отприлике 7 до 10 дана. Ако се нешто искомпликује може терапија дуже трајати", напомиње др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

Често упале уха доводе до хрноичних стања, доктор Вељко Божић специјалиста оториноларинголог напомиње да је узрок упале средњег уха запушен нос. И то је узрок који се мора отклањати како се упале ушију не би понаљале.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 21. 11. 2022. год.