1 2 3 4 5

ВестиДуван и алкохол повећавају ризик за добијање канцера

Сваке године на одељењу Ухо, грло, нос, Опште болнице Панчево, буде откривено око 50 пацијената са дијагнозом карцинома. Начелник овог одељења, доктор Вељко Божић, истиче да су сви пацијенти са овом дијагнозом пушачи.

Нова студија Националног института за рак установила је да су бројни случајеви рака главе и врата директна последица пушења. Студија је пратила више од пола милиона људи током пет година. На крају је донет закључак да су највећи фактори ризика прекомерно конзумирање дувана и алкохола. Они повећавају ризик за добијање канцера чак 26 пута. Доктор Вељко Божић истиче да су скоро сви пацијенти, у панчевачкој болници, код којих је отривен канцер пушачи.

Нажалост карцином је тиха болест која не даје симптоне, најчешће не боли и када се појаве први знаци већ је у поодмаклој фази. Симптоми као што су промена боје и јачине гласа као и честа промуклост су први показатељи карцинома грла. Овај малигни тумор се чак у 97 одсто случајева јавља код мушке популације, док је у свега 3 одсто случајева присутан код жена. Од овог тумора најчешће оболевају особе које имају између 50 и 70 године, мада је у последње време све више и млађих пацијената.

Доктор Божић поручује да је важно на време јавити се лекару, јер у прве две фазе ова болест је излечива и може се држати под контролом. Касније када се проширио на друге органе прогнозе су неизвесне. Зато је можда важно да они који конзумирају цигарете размисле и већ данас почну са одвикавањем ове болести зависности.

Извор: РТВ Панчево
Датум: 8. август 2021 год.