1 2 3 4 5

ВестиЕБОЛА

Ебола је хеморагијски филовирус облика штапа за хокеј, прстена или слова У, а припада једној од четири групе ове категорије, из фамилије Филовиридае. То су РНК вируси са полиморфним, понекад и филаментозним вирионом 150-300 нм у дијаметру. Геном се састоји од једноланчане РНК. Имају двослојну липидну мембрану.

Пут преношења
Резервоар инфекције су мајмуни и пацови. Људи могу да шире болест на разне начине. Могу да буду изложени Ебола вирусу у директном контакту са крви и/или излучевинама инфициране особе. То је разлог због којег се вирус често шири у породицама и међу пријатељима инфицираних особа. У току јела, држањем или неговањем, чланови породица и пријатељи долазе у близак додир са таквим излучевинама. Људи такође могу да буду изложени Ебола вирусу кроз контакт са предметима као што су игле које могу да буду контаминиране са инфицираним излучевинама.

Патолошки (медицински) значај
Ебола хеморагична грозница је врло опака, често смртна болест за људе и сисаре високог реда (мајмуни, шимпанзе) која се спорадично јавља. Карактерише се фебрилношћу и појавом хеморагијског синдрома због оштећења капилара и тромбоцитопеније. Знаци и симптоми Ебола ХФ нису исти код свих пацијената. У току неколико дана након инфекције вирусом јавља се висока температура, главобоља, болови у мишићима, бол у стомаку, умор, пролив. Упала грла, штуцање, осип на кожи, црвенило и свраб очију, повраћање крви, крвав пролив. У току прве недеље после инфекције вирусом: бол у грудима, слепило, крварење, смрт. Не зна се зашто се неки људи успевају излечити од Еболе ХФ а неки не. Међутим, познато је да пацијенти који умиру обично немају довољно развијен имуни одговор против вируса.

Дијагноза
Изолују се из крви и ликвора. За идентификацију се користе серолошке реакције: РВК, РИХ, имунофлоресценција, ЕЛИСА тест.

Лечење
За сада пацијенти примају само симптоматску терапију. Треба спречавати секундарну бактеријску инфекцију антибиотицима. У случају да се болест појави, мора се избећи ширење болести у здравственим установама. Пацијенти се морају изоловати а болничко особље мора да обуче заштитну одећу, као што су маске, рукавице, дуги мантили и заштитне наочаре.

Извор: стетоско.инфо
датум: 6.3.2024.