1 2 3 4 5

ВестиШта је акутни ендометритис (andometritis acuta)?

Ендометријум представља унутрашњи слој материце (утеруса), а ендометритис представља појаву запаљења овог слоја материце. Дакле, у питању је запаљење слузокоже материце. Често се овај запаљенски процес може проширити и на миометријум (средњи, мишићни слој материце), као и на параматријум (спољашњи слој материце). Ендометритис се може поделити на ендометритис у вези са трудноћом и ендометритис који није у вези са трудноћом. Због близине свих структура које граде материцу, чест је и аднекситис (запаљење јајника са јајоводима) који се јавља упоредо са ендометритисом.

Ендометритис у највећем броју изазива више од једног инфективног узрочника и најчешће до појаве овог запаљења долази због асцедентне инфекције (узлазне) од стране микоорганизама који се нађу у вагини. Најчешћи изазивачи ендометритиса су Ureaplasma urealyticum, Peptostreptococcus, Gardnerella vaginalis, Bacteroides bivius, Streptococcus, Chlamydia i Enterococcus.

Није ретка појава ни ширења бактерија путем крви, нарочито код пацијенткиња код којих постоји поремећај имуног система (неке болести, пацијенткиња на радијационој и хемиотерапији, стања након трансплантације органа). Фактори ризика за појаву ендометритиса су продужен и отежан порођај, царски рез, мануелно уклањање плаценте, присуство велике количине меконијума у плодовој води, старост, низак социоекономски статус, присутсто инфекције у вагини, велики број сексуалних партнера... Потенцијалне компликације су перитонитис, појава апцеса, хематома, пелвичке флеботромбозе, стерилитет...

Статистички подаци показују да се ендометритис након порођаја јавља отприлике на сваких сто жена (након вагиналног, нормалног порођаја). Након царског реза, ови проценти су нешто већи. Приликом упале јајовода (салпингитис), ендометритис се јавља код више од 70% жена.

Који су симптоми и знаци ендометритиса?
- честа је појава болова у доњем делу трбуха и доњем делу леђа
- код постпорађајних еднометритиса, лохије (крварење) су непријатног мириса
- код непорођајних ендометритиса јављају се вагинално крварење ван циклуса,
- продужена крварења, промена вагиналног секрета
- може да постоји повишена телесна температура са грозницом
- честа је појава проблема са мокрањем, у виду отежаног и учесталог мокрења
- честа је појава болних полних односа (диспареунија)
- приликом прегледа може да се напипа увећана и тврда материца

Како се поставља дијагноза ендометритиса?
Анамнеза са клиничком сликом и детаљним гинеколошким прегледом је довољна да се постави сумња на ендометритис.
Комплетна крвна слика са леуковитном формулом показује леукоцитозу (повећање леукоцита) на рачун гранулоцита који су повећани.
Пожељно је да се начини микорбиолошка анализа вагиналног и цеврикаоног бриса.

Уколико пацијенткиње не показују побољшање општег стања након 48-72 часовне стандарне антибиотске терапије, потребно је начинити ултразучни преглед и евентуално скенер (компјутеризована томограифја).

Како се лечи ендометритис?
Лечење ендометритиса је уз помоћ антибиотика на основу специфичног налаза цервикалног и вагиналног бриса.

Код блажих случајева, долази у обзир орално узимање антибиотика, док се код тежих случајева препоручује парентерална терапија. До стизања резултата микробиолишке анализе, креће се са антибиоцима широког спектра

Побољшање стања се види код пацијенктиња након 48-72 часа од почетка терапије.

Извор: текст преузет са сајта симптоми.рс
датум: 28.10.2021.